#VeganNews

#VeganNews Zakładka poświęcona aktualnościom ze świata diety roślinnej. Wielu konsumentów w Polsce zyskuje coraz większą świadomość ekologiczną i poszukuje produktów w 100% naturalnych. Znajdziecie tu wiele merytorycznej wiedzy na temat diety wegańskiej oraz zdrowego stylu życia.

Wegański twardy włoski a’la ser? Poznajcie Veganaggio!

Pewne produkty są niezbędne w kuchni, urozmaicą każdy posiłek i nadadzą smaku. Takim produktem z pewnością jest Veganaggio. W 100% wegańskie Veganaggio nie ma w składzie konserwantów, jest wolne od GMO oraz soi. Veganaggio należy do dużej gamy wyłącznie roślinnych serów Veganation. Wegański a’la ser o smaku i aromacie klasycznego, tradycyjnego twardego sera. Smakowity dodatek […]

Roślinne fajitas z grillowym blokiem Veganation

Przygotuj meksykańskie fajitas, wypełnione samymi warzywami i grillowym blokiem Veganation. Wyraziste danie, które smakuje najlepiej w dużym gronie! Idealne na spotkanie przy grillu w ciepły dzień. Aby przygotować fajitas dla 4 osób potrzebujesz: Składniki – 250g czerwonej fasoli – 300 g pieczarek – 3 papryki: czerwona, zielona, żółta – czerwona cebula – Veganation grill block […]

Czy osoby z nietolerancją laktozy mogą jeść produkty od Veganation?

Dieta bez laktozy wymaga większej uwagi w doborze produktów. Laktoza – nazywana również cukrem mlecznym – występuje w mleku, lodach, jogurtach, maśle oraz serach.  Osoby zmagające się z tego typu nietolerancją nie powinny spożywać wymienionych wyrobów. W Polsce z taką dolegliwością zmaga się około 25% dorosłych. Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, bólami brzucha, biegunkami czy […]

Historia weganizmu: jak ta filozofia rozwijała się na przestrzeni lat?

Weganizm – zasada etyczna i styl życia, który sprzeciwia się wykorzystywaniu zwierząt w jakiejkolwiek formie. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jaka jest historia weganizmu – skąd pochodzi ten ruch i jak ewoluował na przestrzeni lat? W niniejszym artykule przeniesiemy się w podróż przez wieki, aby odkryć fascynującą historię weganizmu. Historia diety bazującej na roślinach sięga tysięcy […]

Czy jedzenie soi jest szkodliwe?

Jedzenie soi jest prawdopodobnie jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów żywieniowych. Białko sojowe jest podstawowym białkiem występującym w produktach sojowych, takich jak tofu, tempeh, mleko sojowe i inne alternatywy dla nabiału i mięsa na bazie soi. Soja jest naturalnie bogata w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Są również bogate w tłuszcze roślinne, […]

Żywność GMO: czym jest i dlaczego jest szkodliwa?

Zacznijmy od tego, czym są organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO). Według WHO są to organizmy (tj. rośliny, zwierzęta lub mikroorganizmy), w których materiał genetyczny (DNA) został zmieniony w sposób, który nie występuje naturalnie w wyniku krzyżowania i/lub naturalnej rekombinacji. Technologię tą nazywa się  „technologią genową”, czasami także „inżynierią genetyczną”. Pozwala na przenoszenie wybranych pojedynczych genów z jednego […]

Dieta wegańska w ciąży: czy ciężarne mogą być na diecie wegańskiej?

Do aspektu żywienia w trakcie ciąży przykłada się szczególne znaczenie. Przyszłe mamy starają się jeść bezpiecznie, zróżnicowanie. Balans wartości odżywczych w potrawach, które je mama wpływa na rozwój dziecka. A przyszłe matki czerpią wiedzę co jeść, lub czego unikać z poradników i rad innych. W przypadku przyszłych matek, które przed zajściem w ciąże były na […]

Deser z wegańskim mascarpone od Veganation – przepis

Przepisy wegańskie są coraz lepsze! Różnorodność składników pochodzenia roślinnego jest ogromna. Wegańskie desery, to jedne z najbardziej rewolucyjnych dań. Kiedyś ciasta, babki, torty czy musy były nie do wyobrażenia bez tradycyjnych dodatków jak nabiał i jajka. Teraz wegańskie zamienniki, dzięki którym uzyskasz podobne smaki czy konsystencję. Przedstawiamy przepis na wegański sernik z wegańskim mascarpone Veganation […]

Czym jest fleksitarianizm?

Fleksitarianizm to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie pozwalając na mięso i inne produkty zwierzęce z umiarem. Fleksitarianizm jest bardziej elastyczny niż w pełni wegetariańskie lub wegańskie diety. Jeśli chcesz dodać więcej pokarmów roślinnych do swojej diety, ale nie chcesz całkowicie wycinać mięsa, przejście na fleksitarianizm może być dla Ciebie. […]

Żelazo w diecie wegańskiej 

Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów pierwiastków w organizmie. Żelazo jest kluczowe w budowie hemoglobiny, która przenosi cząsteczki tlenu we krwi. Dlatego powinno regularnie badać się jego poziom i zapewniać odpowiednią dietę bogatą w żelazo. Jeśli jesteś weganinem, to za pewne używasz w swojej diecie warzyw, owoców i orzechów bogatych w żelazo, nawet o […]

Facebook Instagram