3 października 2023

Przepis na wegański gulasz z ciecierzycą

Aromatyczny gulasz jest zawsze dobrym pomysłem na obiad! Tylko pare składników, a sukces potrawy jest niemalże pewny. Jeśli lubimy wegański gulasz na ostro, nie może w nim zabraknąć papryczki chilli. A dla tych, którzy lubią łagodne nuty w zupełności wystarczy dodatek papryki wędzonej. Poznaj nasz przepis na wegański gulasz z ciecierzycą, papryką i ziemniakami.

Do przygotowania wegańskiego gulaszu potrzebujesz:

– 300 g ziemniaków

– 2 cebule

– 4 duże papryki (czerwone, zielone lub żółte)

– 500 g ugotowanej ciecierzycy

– 2 puszki pomidorów

– 2 szklanki bulionu warzywnego

– papryka wędzona, 2 łyżeczki

– papryka chilli, pół łyżeczki (opcjonalnie)

– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie wegańskiego gulaszu z ciecierzycą zacznij od przygotowania wszystkich składników,  umyj i pokrój wszystkie warzywa. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Gulasz nie jest gulasze, jeśli nie znajdzie się w nim duża ilość papryki! Dlatego dodaj paprykę na patelnię i smaż, aż lekko zmięknie. Do wegańskiego gulaszu dodaj ugotowaną ciecierzycę, oraz wcześniej ugotowane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Uważaj, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie. Ważne, aby wszystkie składniki w naszym wegańskim gulaszu zachowały swój kształt. Przez to na pewno gulasz będzie zachęcał do zjedzenia nawet bez spróbowania! Podsmażone na patelni warzywa wrzuć do większego garnka, dodaj bulion i pomidory. Teraz czas na przyprawy, według swojego uznania przypraw gulasz solą. Gotuj gulasz pod przykryciem około 15 min.  

Facebook Instagram