16 kwietnia 2024

Superfoods w diecie wegańskiej. Jaką funkcję pełnią jagody i siemię lniane?

Dieta wegańska to świetna opcja dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Celem diety wegańskiej jest między innymi troska o planetę, dbanie o zdrowie i lepsze samopoczucie. Wiele wegańskich produktów jest uważanych za zdrową żywność, choć nie jest to regułą. Ważne jest, aby dbać o balans węglowodanów, białka oraz tłuszczów w każdej diecie, również wegańskiej. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzą tak zwane superfoods, do których zaliczają się między innymi jagody oraz siemię lniane.

Superfoods – co to jest?

Superfood, to popularne ostatnio określenie, które oznacza produkty spożywcze, które są szczególnie bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne związki korzystne dla zdrowia. Superfoods to przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Warto wprowadzić je do codziennej diety z wielu powodów. Są to między innymi:

  • wysoka zawartość składników odżywczych – zdrowa żywność obfita jest w szereg najważniejszych witamin oraz minerałów, takich jak wapń, potas, magnes i żelazo;
  • dobre źródło antyoksydantów – ich zawartość pomaga zapobiegać powstawaniu wolnych rodników, co zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i serca;
  • pozytywny wpływ na układ immunologiczny – wspierają układ odpornościowy, dzięki czemu łatwiej radzimy sobie z chorobami i infekcjami;
  • lepsze trawienie – między innymi jagody i siemię lniane bogate są w błonnik, który poprawia trawienie, reguluje cukier i likwiduje zaparcia.

Siemię lniane i jagody w diecie wegańskiej

Mianem superfood określamy wiele naturalnych produktów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Do bardzo popularnych należą jagody oraz siemię lniane. To świetne przykłady produktów wzbogacających dietę wegańską. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do znacznej poprawy jakości zdrowia. Właściwości jagód oraz siemienia lnianego sprawiają, że są to składniki, po które sięgamy niezwykle często.

Siemię lniane – właściwości

Bez wątpienia jedno z najbardziej znanych superfoods. Siemię lniane jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, białka oraz błonnika. W składzie siemienia lnianego są także lignany, które działają przeciwmiażdżycowo, redukują poziom cholesterolu LDL oraz neutralizują wolne rodniki.

Do wegańskiej diety możesz także włączyć czystą postać tego superfood, czyli oleju lnianym. To bardzo bogate źródło witaminy E, która jest przeciwutleniaczem działającym przeciwko powstawaniu nowotworów. Poza tym działa także dobroczynnie na skórę i paznokcie. Siemię lniane najczęściej znajdziemy w granoli, musli, możemy dodać je do domowych wegańskich past na kanapki i do sałatek.

Jagody – właściwości

Jagody acai czy jagody goji zdobyły duże uznanie przez ekspertów z zakresu zdrowej żywności. W ich składzie znajdziemy polifenole, które obniżają stężenie złego cholesterolu, a także witaminy A, C, E i z grupy B.

Te superfoods są często dodawane do smoothie, musli, soków i innych produktów spożywczych, jako sposób na zwiększenie zawartości składników odżywczych. Podobnie do jagód goji, które charakteryzują się bogactwem antyoksydantów i witamin. Wpływają na poprawę wzroku, poziom cholesterolu oraz poprawiają odporność i perystaltykę jelit.

Siemię lniane i jagody – zdrowie na pierwszym miejscu

Siemię lniane i jagody to perfekcyjne składniki, które możesz jeść z ulubionymi dodatkami. To doskonały dowód na to, że dieta wegańska może być bardzo smaczna. Warto jednak zauważyć, że siemię lniane i jagody sprawdzą się nie tylko u wegan. Mogą sięgać po nie wszyscy – wegetarianie, fleksitarianie czy osoby jedzące mięso. Są to produkty posiadające wiele witamin i zalet, które w krótkim czasie mogą polepszyć stan naszego zdrowia.

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram