7 czerwca 2023

Roślinne fajitas z grillowym blokiem Veganation

Przygotuj meksykańskie fajitas, wypełnione samymi warzywami i grillowym blokiem Veganation. Wyraziste danie, które smakuje najlepiej w dużym gronie! Idealne na spotkanie przy grillu w ciepły dzień.

fijtas

Aby przygotować fajitas dla 4 osób potrzebujesz:

Składniki

– 250g czerwonej fasoli

– 300 g pieczarek

– 3 papryki: czerwona, zielona, żółta

– czerwona cebula

– Veganation grill block

– sól

Guacamole:

– 2 awokado

– garść kolendry

– sok z polowy limonki

– pół czerwonej cebuli

– pomidor

– papryczka chilli (wykorzystujemy tylko połowę)

– sól

Tortille:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– pół łyżeczki soli morskiej

– 150g bardzo ciepłej wody

Przygotowanie

Domowe fajitas zacznij od przygotowania placków tortilli. W misce wymieszaj mąkę z oliwą i solą, zacznij dodawać wodę, cały czas mieszaj. Gdy powstanie gładka masa ciasta, odstaw je na 15 min, żeby odpoczęło. Podziel ciasto na równe części i zacznij je rozwałkowywać. Nagrzej patelnię i każdy z placków podsmażaj przez około 2 min z każdej strony.

Następnie przygotuj guacamole, jeśli masz moździerz nada się do tego idealnie, a jeśli nie – wystarczy większa miska. Pokrój pomidory w małą kostkę, awokado dodaj do moździerza lub miski i zacznij je ugniatać. Wlej sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę i papryczkę chilli. Przypraw solą i wymieszaj guacamole.

Teraz czas na grill! Rozgrzej ruszt i zacznij grillować warzywa, czyli pieczarki i pokrojone papryki. Roślinny blok Veganation również przygotuj na grillu, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, aby były odpowiednie do fajitas. Fasolę czerwoną i cebulę przygotuj na patelni, lekko podsmaż i dodaj doli do smaku.

Przygotowane składniki połóż na stole, każdy z rodziny lub znajomych będzie miał dużą frajdę przy tworzeniu własnej kompozycji roślinnej fajity!


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram