Ekspresowa i Rozgrzewająca Wegańska Zupa Meksykańska.

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie jednogarnkowe. Świetnie smakuje z chrupiącymi nachosami zapieczonymi w piekarniku z wegańskimi plastrami.

Składniki

1 średnia cebula

ząbki czosnku

2 łyżki oliwy/oleju

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

puszka pomidorów

passata pomidorowa

przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka)

świeża kolendra

dojrzałe awokado

Wykonanie

1. Do przygotowania zupy przyda nam się garnek z nieprzywierającą powłoką lub głęboka patelnia

2.Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie lub oleju.

3. Do garnka dodajemy całą zawartość puszki fasoli i puszki kukurydzy (nie odcedzamy!) i gotujemy przez około 5-10 minut.

4. W międzyczasie kroimy lub rwiemy na kawałki wegańskie plastry o smaku Cheddar oraz obieramy i kroimy awokado.

5. Wracamy do zupy i dodajemy puszkę pomidorów oraz passatę, gotujemy przez następne 5 minut.

6. Zupę doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i ostrą papryką (wedle uznania).

7. Nakładamy porcję do miseczki, dodajemy pokrojone awokado oraz posypujemy kawałeczkami wegańskich plastrów i kolendrą.

Facebook Instagram