Burrito – pomysł na wegański obiad

Podstawą klasycznego burrito jest zazwyczaj mięsny farsz, my natomiast proponujemy Wam to danie w wersji bezmięsnej. Przeczytaj i przekonaj się, że burrito to świetny pomysł na wegański obiad!

Składniki:

Sposób przygotowania

Guacamole

  1. Obierz avocado i pokrój na małe kawałki.
  2. Posiekaj papryczkę chilli oraz cebule, dodaj posiekane avocado.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do pasty.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj wszystko razem.

Burrito

  1. 1. Pokrusz tofu na malutkie kawałki.
  2. 2. Paprykę pokrój w paski.
  3. 3. Następnie, zaczynamy składać burrito w całość.
  4. 4. Na tortille połóż dwa plastry wegańskich plastrów Veganation Cheddar i podgrzej na patelni, aż plastry się roztopią.
  5. 5. Na tortilli rozsmaruj wcześniej przygotowane guacamole.
  6. 6. Dodaj pokrojoną paprykę, szpinak oraz pokruszone tofu. 
  7. 7. Złóż tortille i przekrój ją na pół.  

Gotowe! Życzymy smacznego!

Dlaczego wybraliśmy właśnie takie składniki?

Awokado

Jest owocem maślanym, gdyż 30% jego składu stanowią tłuszcze nienasycone – cenne dla zdrowia. Awokado jest także źródłem białka oraz takich witamin i minerałów jak: kwas foliowy, kwas pantotenowy, beta karoten, błonnik, fitosterole, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, antyoksydanty. Awokado ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol, wspomaga wzrok, ma także dobroczynny wpływ na stan skóry.

Tofu

Czyli twaróg otrzymywany z mleka sojowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Soja i jej pochodne mają właściwości szczególnie pozytywne dla kobiet. Fitoestrogeny znajdujące się w soi naśladują działanie naturalnych hormonów: estrogenów. Mogą zatem łagodzić dolegliwości towarzyszące menopauzie, a nawet zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, jak rak piersi.

Szpinak

Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, magnezu czy kwasu foliowego. W szpinaku znajdziemy także beta-karoten oraz luteiny, które są przeciwutleniaczami. Jedzenie szpinaku pomaga złagodzić skutki stresu oraz bóle migrenowe. Wyeliminuje także ryzyko anemii. Ilość żelaza w szpinaku jest porównywalna do ilości żelaza w wołowinie!

Papryczka chilli

Swój ostry smak zawdzięcza związkowi organicznemu – kapsaicynie. Ona rozszerza naczynia krwionośne, pobudza błonę śluzową żołądka i wydzielanie soków żołądkowych, co sprzyja łatwiejszemu trawieniu. Kapsaicynę wykorzystuje się także jako składnik leków przeciwbólowych, a zewnętrznie – jako lek rozgrzewający mięśnie i stawy. Naukowcy potwierdzili, że hamuje ona także rozwój nowotworów płuc, prostaty, okrężnicy i glejaka, a także chorób dwunastnicy czy wrzodów żołądka.


Może zainteresują Cię także:

Facebook Instagram