Wegańskie przekąski i dania bezmięsne na imprezę

Przekąski to podstawa każdej imprezy, dlatego chcemy Wam zaproponować proste i pyszne wegańskie przekąski, które zachwycą Waszych gości. Przedstawiamy Wam parę propozycji.

Mini pizze

Pierwsza propozycja to minipizze. Pizzerki są w sam raz do ręki. Jest wiele możliwości dodatków, ale my dzisiaj zaproponujemy Wam wersje, która zachwyci każdego.

Ciasto

Topping

  1. Umyj i pokrój paprykę i cebulę na małe kawałeczki
  2. Następnie przygotuj ciasto mieszając ze sobą mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Wyrobione ciasto powinno być lekko wilgotne. Pozostaw ciasto na 15 minut w misce.
  4. Z gotowego ciasta ulep małe pizzerki. 
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
  7. Ułóż plastry tomato&basil
  8. Ułóż plasterki papryki i cebuli. 
  9. Piecz pizze przez 15-20 minut w piekarniku

Nachosy warzywne  z dipami

Druga propozycja jest naprawdę prosta i zdrowa.

Składniki 

-2 bataty

-1-2 gałązki jarmuż

-plastry Veganation o smaku Cheddara

-2 avocado

-1 pomidor

-papryczka chilli 

-sól pieprz 

-papryka wędzona

-oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Bataty pokrój na plasterki, a jarmuż porwij na małe kawałki.
  2. Na osobnych blaszkach ułóż warzywa i delikatnie natrzyj jej oliwą z oliwek. Dopraw do smaku dodając sól, pieprz oraz wędzoną paprykę.
  3. Tak przygotowane warzywa wstaw do rozgrzanego do 150 C piekarnika. Jarmuż wyjmij po 7 minutach, a bataty po około 40 minutach. 
  4. Następnie przygotuj dipy. 
  5. Avocado wymieszaj z drobno piskanymi pomidorami oraz papryczką chilli.
  6. Plastry Veganation roztop.

Ziemniaki zapiekane z plastrami Veganation i skwarkami tofu.

Trzecia propozycja jest najbardziej wymyślna i z pewnością zachwyci twoich gości. 

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki starannie umyj, ale nie obieraj. 
  2. Następnie potnij je w poprzek, jednak nie do końca by się nie rozpadały.
  3. Tofu pokrój na małe kosteczki. Następnie podsmaż na patelni wraz z cebulą. 
  4. Nacięte ziemniaki wstaw do  piekarnika rozgrzanego do 210 C i piecz przez 25 minut.
  5. Pokrój plastry Veganation na cieńkie paseczki. 
  6. Po 25 minutach, wyjmij ziemniaki i w nacięcia powsadzaj pocięte paseczki Veganation. Wstaw do piekarnika na 5 minut
  7. Wyjmij ziemniaki i posyp je podsmażonym tofu oraz cebulą. 
  8. Podawaj na ciepło. 
Facebook Instagram