9 kwietnia 2024

Wegańskie zamienniki mleka: przegląd i porównanie napojów roślinnych

Zainteresowanie produktami roślinnymi z roku na rok rośnie! Szczególny wzrost zauważalny jest w kategorii napojów roślinnych. Bazy napojów bezmlecznych są wyłącznie roślinne, są to: orzechy, ziarna roślin strączkowych i nasiona. Każda odmiana napojów roślinnych charakteryzuje się unikalnym smakiem, konsystencją i właściwościami odżywczymi. Dzięki temu konsumenci mają różnorodny wybór dostosowany do ich indywidualnych preferencji i potrzeb żywieniowych. Mleko i tradycyjne przetwory mleczne zostają zastąpione przez zamienniki nabiału ze względu na:

  • wartości etyczne jakie niosą za sobą diety roślinne,
  • walory smakowe,
  • zalety zdrowotne,
  • nietolerancję mleka i produktów nabiałowych,
  • aspekty środowiskowe.

Owsiany napój roślinny

Wyjątkowy przykład napoju roślinnego, którego wysoka popularność w ostatnich latach jest najbardziej widoczna. Owsiane zamienniki mleka są dostępne praktycznie w każdym sklepie, restauracji czy kawiarni. Delikatny smak owsa sprawia, że wegański napój pasuje do idealnie do kawy czy płatków śniadaniowych. W składzie napoju owsianego są witaminy A oraz D, które wpływają na system odpornościowy. Dodatkiem w składzie napojów roślinnych jest także witamina B12, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. Owsiany napój roślinny jest źródłem beta-glukan, czyli składnika błonnika pokarmowego.

Migdałowy napój roślinny

Kolejny przykład bardzo wartościowego napoju roślinnego, który przekonał do siebie wielu konsumentów. Wegański napój migdałowy jest kremowy i delikatny w smaku, przez to nie zdominuje smaku potrawy czy napoju. W składzie napoju można spotkać dodatki jak wapń, ryboflawina, witamina E i witamina D. Czytając etykietę zwróć uwagę na obecność cukru w napoju. W przypadku dodatku cukru, kaloryczność napoju wzrośnie.

Ryżowy napój roślinny

Ten rodzaj napoju roślinnego jest często wybierany przez konsumentów. Ze względu na swój biały kolor, można stwierdzić, że napój ryżowy jest najbardziej podobny do mleka. Ta cecha może być przydatna w momencie zmiany diety dziecka, kiedy stwierdzono nietolerancję lub alergię na mleko. Jako dodatek do ryżowego napoju roślinnego często można spotkać wapń oraz witaminę D. Ten wegański napój roślinny ma bardzo subtelny smak, dlatego można spotkać warianty napoju ryżowego połączonego z innymi jak np. z migdałowym czy kokosowym.

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram