23 sierpnia 2023

Poznaj wegańskie potrawy z różnych zakątków świata! Tikka masala dla wegan

Dania wegańskie są niezwykle popularne w krajach Bliskiego Wschodu oraz Azji. Kulinarne podboje są możliwe dzięki wielu przepisom dostępnym w sieci lub książkach kulinarnych. W tym artykule poznasz przypis na wegańskie danie tikka masala, czyli aromatyczne i pikantne połączenie sosu pomidorowego z Indyjskimi przyprawami.

Wegańskie tikka masala (porcja dla 3 osób)

Do przygotowania tej wegańskiej potrawy będziesz potrzebować:

  • 2 cebule
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży imbir, 2 łyżeczki
  • kumin, 2-3 łyżeczki
  • kurkuma, 2 łyżeczki
  • kolendra, 2- 3 łyżeczki
  • słodka papryka, 4 łyżeczki
  • pieprz Cayenne, 1-2 łyżeczki
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 passaty pomidorowej
  • 2 woreczki ryżu basmati
przyprawy

Przygotowanie:

Przygotowanie wegańskiego dania tikka masala zacznij od podsmażenia cebuli, pokrojonej w kostkę. Podsmaż również przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej na patelnie mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i poczekaj, aż lekko zacznie się gotować. Jeśli wolisz mniej intensywny smak wegańskiej potrawy w indyjskim stylu, to dodaj mniejszą ilość przypraw. Do sosu dodaj passatę pomidorową i lekko gotuj. Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę do sosu i kontynuuj gotowanie.

W kolejnym kroku ugotuj ryż basmati zgodnie z instrukcją. Posiekaj świeżą kolendrę, aby dodać na górę wegańskiego dania. W tym czasie sos powinien być już gotowy. Na końcu przygotuj głębokie talerze i zacznij nakładać wegański sos oraz ryż. Górę potrawy posyp dużą ilością świeżej kolendry.

Jeśli szukasz wegańskich produktów, które urozmaicą Twoją codzienną dietę, wypróbuj nasze sery bez mleka!


Może zainteresują Cię także:

Facebook Instagram