Poznaj wegańskie potrawy z różnych zakątków świata! Tikka masala dla wegan
Dania wegańskie są niezwykle popularne w krajach Bliskiego Wschodu oraz Azji. Kulinarne podboje są możliwe dzięki wielu przepisom dostępnym w sieci lub książkach kulinarnych. W tym artykule poznasz przypis na wegańskie danie tikka masala, czyli aromatyczne i pikantne połączenie sosu pomidorowego z Indyjskimi przyprawami.
Wegańskie tikka masala (porcja dla 3 osób)
Do przygotowania tej wegańskiej potrawy będziesz potrzebować:
- 2 cebule
- 400 ml mleczka kokosowego
- 5 ząbków czosnku
- świeży imbir, 2 łyżeczki
- kumin, 2-3 łyżeczki
- kurkuma, 2 łyżeczki
- kolendra, 2- 3 łyżeczki
- słodka papryka, 4 łyżeczki
- pieprz Cayenne, 1-2 łyżeczki
- 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 passaty pomidorowej
- 2 woreczki ryżu basmati
Przygotowanie:
Przygotowanie wegańskiego dania tikka masala zacznij od podsmażenia cebuli, pokrojonej w kostkę. Podsmaż również przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej na patelnie mleczko kokosowe, dodaj przyprawy i poczekaj, aż lekko zacznie się gotować. Jeśli wolisz mniej intensywny smak wegańskiej potrawy w indyjskim stylu, to dodaj mniejszą ilość przypraw. Do sosu dodaj passatę pomidorową i lekko gotuj. Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę do sosu i kontynuuj gotowanie.
W kolejnym kroku ugotuj ryż basmati zgodnie z instrukcją. Posiekaj świeżą kolendrę, aby dodać na górę wegańskiego dania. W tym czasie sos powinien być już gotowy. Na końcu przygotuj głębokie talerze i zacznij nakładać wegański sos oraz ryż. Górę potrawy posyp dużą ilością świeżej kolendry.
Jeśli szukasz wegańskich produktów, które urozmaicą Twoją codzienną dietę, wypróbuj nasze sery bez mleka!