21 grudnia 2022

Deser z wegańskim mascarpone od Veganation – przepis

Przepisy wegańskie są coraz lepsze! Różnorodność składników pochodzenia roślinnego jest ogromna. Wegańskie desery, to jedne z najbardziej rewolucyjnych dań. Kiedyś ciasta, babki, torty czy musy były nie do wyobrażenia bez tradycyjnych dodatków jak nabiał i jajka. Teraz wegańskie zamienniki, dzięki którym uzyskasz podobne smaki czy konsystencję.

Przedstawiamy przepis na wegański sernik z wegańskim mascarpone Veganation przygotowany przez Justynę Żak @juszes, wegankę, youtuberkę i influencerkę.

wegański deser z mascarpone

Składniki na wegański deser:

(na tortownicę o średnicy 24cm)

Spód:

  • 150g migdałów
  • 80g pistacji
  • 50g suszonej żurawiny
  • 150g suszonych daktyli
  • sól

Masa:

  • 1,5 szkl nerkowców
  • 2 opakowania wegańskiego mascarpone Veganation
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dekoracja:

– 30g pistacji

– 15g suszonej żurawiny

– lub Twoje ulubione owoce (np. owoce leśne)

Wegański sernik zacznij od namoczenia na noc w zimnej wodzie lub w gorącej na 30 minut. Najpierw przygotuj bazę ze zblendowanych migdałów, pistacji, suszonej żurawiny, suszonych daktyli i szczypty soli. Wymieszaj, a następnie wyrób ciasto dłońmi. Rozprowadź ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na zamrażarki. W międzyczasie do blendera dodaj namoczone nerkowce, wegańskie mascarpone, sok i startą skórkę z cytryny, aromat waniliowy i syrop z agawy. Zblenduj na gładką masę i wyłóż na zastygnięty spód. Wyrównaj powierzchnię łopatką, przy tym potrząsając tortownicą. Jako ozdobę dodaj na krawędziach drobno pokrojone pistacje i suszoną żurawinę. Tak przygotowany wegański serniczek wstaw na noc do lodówki. Smacznego!


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram