18 stycznia 2021

Kolacja wegańska-sprawdzone przepisy

Dieta wegańska polega na wyeliminowaniu produktów odzwierzęcych. Weganie wykluczają ze swojej diety jajka, mleko, mięso, ryby, owoce morza oraz miód. Dlatego decydując się na przejście na weganizm, ważne jest aby pamiętać o dostarczaniu niezbędnych wartości odżywczych swojemu organizmowi. Więcej o suplementacji na diecie wegańskiej dowiesz się TU. 

Istnieje wiele przepisów na pyszne wegańskie dania. Dzisiaj chcemy Wam podpowiedzieć, jak może wyglądać kolacja wegańska. Oto jadłospis na dwa dania: 

Nasza propozycja zupy to ekspresowa, rozgrzewająca zupa meksykańska, na którą przepis już znajdziecie na naszej stronie w sekcji Vege Kuchnia.

Jako kolacja wegańska z pewnością świetnie sprawdzą się pieczarki faszerowane włoszczyzną z wegańskimi plastrami Veganation o smaku Goudy. 

Składniki na 2 porcje:

(654kcal, B: 41g, T: 33g, W: 61g) 

  • 500g dużych pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • pół selera
  • 70 g plastry wegańskie Veganation Gouda 
  • 100 g tofu wędzonego
  • 3g oleju, kilka kropel oliwy
  • sos sojowy, curry, sól, pieprz ziołowy 
  • świeży koperek
kolacja wegańska

Przygotowanie:

  1. Od pieczarek odłączamy ogonki. Same ‚kapelusze’ pieczarek dokładnie myjemy i suszymy. W tym czasie na patelnie dodajemy 1 łyżeczkę oleju (z suszonych pomidorków)
  2. Następnie, drobno pokrojony por, 3 starte marchewki, 1 pietruszkę i pół selera. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy dla smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem ziołowym.
  3. Tak przygotowane warzywa odkładamy do ostygnięcia.
  4. Pieczarki wykładamy na blaszkę, skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i wstawiamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika na 20 minut.
  5. Następnie do ostudzonego farszu z warzyw dodajemy drobno pokorojony ser wegański i dokładnie mieszamy.
  6. Wyciągamy pieczarki z piekarnika i wypełniamy je przygotowanym nadzieniem warzywno – serowym. Po czym ponownie wstawiamy danie do piekarnika na około 25 minut.
  7. Aby podbić białko podsmażamy wcześniej napoczone tofu wędzone w sosie sojowym, posypane curry na patelni.
  8. Po wyciągnięciu pieczarki posypujemy świeżym koperkiem. [1]

Tak przygotowana kolacja wegańska z pewnością zachwyci każdego i dostarczy organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. 


Źródło:

[1] Przepis od @vegeprzepis


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram