6 grudnia 2020

Cheddar

Cheddar to twardy ser angielskiego pochodzenia, a jego historia sięga XVIII wieku. Nazwa pochodzi od wioski Cheddar w Somerset, skąd pochodzi jego oryginalna receptura. Obecnie jest to najpopularniejszy gatunek na rynku brytyjskim, ale skradł już serca konsumentów na całym świecie. Ser cheddar wyróżnia się wyrazistym smakiem oraz gładką konsystencją. Z czasem smak oraz aromat sera nabiera owocowych i orzechowych nut. Charakterystyczna jest również jego jasnożółta lub pomarańczowa barwa [1].

Plastry Veganation to wegańska alternatywa sera Cheddar. Wegański ser żółty ma taką samą strukturę, aromat oraz smak jak jego nabiałowy zamiennik. Jest to w pełni roślinny produkt, który idealnie sprawdzi się zarówno dla wegan i wegetarian. Plastry Veganation są bezglutenowe, nie zawierają oleju palmowego oraz soi. Vegańskie plastry o smaku żółtego sera Cheddar są krojone na grube plastry co sprawia, że idealnie sprawdza się na kanapkach. Po pokrojeniu plastrów na mniejsze kawałki możemy również dodać go do sałatek  lub przekąsek. Dodatkowo,  Cheddar Veganation roztapia się tak samo jak jego nabiałowe zamienniki dlatego idealnie sprawdza się na pizzy, zapiekankach i burgerach.

[1] http://seryrzemieslnicze.com/sery/ser-cheddar/

Facebook Instagram