8 marca 2021
Pomysł na wegańskie śniadanie
Wegańskie śniadanie może być proste i pożywne. Właśnie taką propozycje dzisiaj dla Was przygotowaliśmy. Nasza propozycja to tofucznica na grzance z plastrami wegańskimi z warzywami. Dodatkowo, proponujemy kanapkę z hummusem i warzywami.
Składniki
- 2 duże pomidory
- 1 opakowanie tofu
- Sól
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy do smaku, np curry lub harissa
- Kromki chleba (warto przeczytać skład by upewnić się, że nie zawiera jajek)
- Ulubione plastry Veganation, polecamy smak cheddar
- Rukola
- 400g ciecierzycy
- Sok z cytryny
- Ząbek czosnku
- Pasta tahini
- Zacznij od przygotowania hummusu. Do miksera wrzuć ciecierzyce, paste tahini, ząbek czosnku i wyciśnij sok z cytryny.
- Zmiksuj by utrzymać gładką konsystencje i dodaj do smaku sól i pieprz. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco kremowa dolej trochę wody.
- Następnie przygotuj tofucznice. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i pomidory.
- Tofu rozgnieć widelcem i następnie dodaj na patelnie.
- Gdy tofu się lekko zezłoci dodaj sól, pieprz i harissą.
- Teraz przygotuj grzanki. Na patelni podgrzej kromki delikatnie posmarowane oliwą z oliwek. Podgrzej z każdej strony i na końcu połóż plastry wegańskie Veganation by się roztopiły.
- Przygotuj kanapki. Na gotowych grzankach ułóż tofucznice lub gotowy hummus. Ozdób rukolą.
- Resztki hummusu możesz możesz schować na później.
Śniadanie wegańskie to nie tylko idealne rozwiązanie dla wegan, ale również dla osób z nietolerancją laktozy lub osób chętnych poznania nowych smaków. Sery bez mleka to roślinna alternatywa dla produktów nabiałowych, która pozwala weganom cieszyć się smakiem klayscznych serów.