8 marca 2021

Pomysł na wegańskie śniadanie

Wegańskie śniadanie może być proste i pożywne. Właśnie taką propozycje dzisiaj dla Was przygotowaliśmy. Nasza propozycja to tofucznica na grzance z plastrami wegańskimi z warzywami. Dodatkowo, proponujemy kanapkę z hummusem i warzywami.

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 1 opakowanie tofu
  • Sól
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy do smaku, np curry lub harissa
  • Kromki chleba (warto przeczytać skład by upewnić się, że nie zawiera jajek)
  • Ulubione plastry Veganation, polecamy smak cheddar 
  • Rukola
  • 400g ciecierzycy
  • Sok z cytryny 
  • Ząbek czosnku
  • Pasta tahini
  1. Zacznij od przygotowania hummusu. Do miksera wrzuć ciecierzyce, paste tahini, ząbek czosnku i wyciśnij sok z cytryny. 
  2. Zmiksuj by utrzymać gładką konsystencje i dodaj do smaku sól i pieprz. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco kremowa dolej trochę wody.
  3. Następnie przygotuj tofucznice. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i pomidory.
  4. Tofu rozgnieć widelcem i następnie dodaj na patelnie.
  5. Gdy tofu się lekko zezłoci dodaj sól, pieprz i harissą. 
  6. Teraz przygotuj grzanki. Na patelni podgrzej kromki delikatnie posmarowane oliwą z oliwek. Podgrzej z każdej strony i na końcu połóż plastry wegańskie Veganation by się roztopiły.
  7. Przygotuj kanapki. Na gotowych grzankach ułóż tofucznice lub gotowy hummus. Ozdób rukolą. 
  8. Resztki hummusu możesz możesz schować na później. 

Śniadanie wegańskie to nie tylko idealne rozwiązanie dla wegan, ale również dla osób z nietolerancją laktozy lub osób chętnych poznania nowych smaków. Sery bez mleka to roślinna alternatywa dla produktów nabiałowych, która pozwala weganom cieszyć się smakiem klayscznych serów.


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram