Czym jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie pozwalając na mięso i inne produkty zwierzęce z umiarem. Fleksitarianizm jest bardziej elastyczny niż w pełni wegetariańskie lub wegańskie diety.
Jeśli chcesz dodać więcej pokarmów roślinnych do swojej diety, ale nie chcesz całkowicie wycinać mięsa, przejście na fleksitarianizm może być dla Ciebie.
Założenia diety fleksitariańskiej
Dieta fleksitariańska została stworzona przez dietetyka D.J Blatner, aby pomóc ludziom czerpać korzyści z jedzenia wegetariańskiego. Jednocześnie ciesząc się produktami zwierzęcymi z umiarem. Dlatego nazwa tej diety jest połączeniem słów „elastyczny” i „wegetariański”.
Wegetarianie eliminują mięso, a czasem inne pokarmy zwierzęce, podczas gdy weganie unikają całkowicie mięsa, ryb, jaj, nabiału i wszystkich innych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Fleksitarianizm opiera się na następujących zasadach:
- Jedz głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
- Skoncentruj się na białku z roślin zamiast zwierząt.
- Bądź elastyczny, i od czasu do czasu włączaj mięso i produkty zwierzęce.
- Jedz najmniej przetworzone, najbardziej naturalne formy żywności.
- Ogranicz dodatek cukru i słodyczy.
Podstawą wiedzy o diecie jest eliminacja produktów przetworzonych z diety. Fleksitarianizm bazuje na tym, aby jeść głównie owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste. Rozszerzając możliwości roślinnego jedzenia, nadal znajdziesz w diecie mięso i ryby. Jednak staraj się kupować je w jak najlepszej jakości, np. ekologiczne. Inne produkty przetworzone jak napoje słodzone, słodycze powinny być wyeliminowane z każdej zdrowej diety. Zmniejszenie spożycia mięsa przy jednoczesnym kontynuowaniu jedzenia wielu modyfikowanych produktów spożywczych z dużą ilością cukru i soli nie doprowadzi do takich samych korzyści. [1]
[1] https://www.healthline.com/nutrition/flexitarian-diet-guide#benefits