27 kwietnia 2021

Z czego jest zrobiony wegański ser?

Pewnie wiele osób zastanawia się z czego jest zrobiony wegański ser. Podstawową różnicą między produktami nabiałowymi a wegańskimi jest to że sery dla wegan są serami bez mleka. W składzie wegańskiego sera nie ma produktów odzwierzęcych. Mleko jest zastąpione olejem roślinnym, a smak uzyskany jest dzięki dodanym aromatom. Podstawie składniki plastrów Veganation to:

1. Olej roślinny- olej kokosowy 

Olej koksowy jest bazą plastrów Veganation i zastępuje on mleko. Olej kokosowy jest pozyskiwany z miąższu orzecha palmy kokosowej. Uznawany jest za superfood. Składa się on z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz są odpowiedzialne za transport niektórych witamin i enzymów.

wegański ser

2. Skrobia modyfikowane

Skrobia to węglowodan obecny w roślinach i służy do gromadzenia energii niezbędnej w procesach życiowych. Skrobia naturalna jest poddawana procesem modyfikacji by uzyskać skrobie, która będzie miała użyteczność oraz efektywność w przetwórstwie żywności. Modyfikowana nie znaczy sztuczna ani syntetyczna. Skrobia modyfikowana jest nieszkodliwa dla zdrowia.

3. Karoteny

Jest to barwnik pochodzenia roślinnego, który naturalnie występuje między innymi w papryce, marchwi, pomidorach, dyni. Karoteny nadają plastrom kolorów. Do celów przemysłowych barwnik pozyskiwany jest z marchwi. 


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram