28 maja 2021

Wegańska pizza – przepis na smaczny obiad

Nasza propozycja wegańskiej pizzy to nie tylko wykluczenie produktów odzwierzęcych i zastąpienie ich serami bez mleka Veganation, ale również ciekawa propozycja zamiennika dla klasycznego spodu z pizzy!

Wegańska pizza będzie składała się ze spodu na bazie kalafiora oraz pysznych i kolorowych dodatków w postaci warzyw i plastrów Veganation.

Wegańska pizza – przepis

Składniki na ciasto

1 średnio-duży kalafior, pokrojony w kostkę 

10 g mączki z siemienia lnianego 

 60 ml wody 

1/4 łyżeczki soli morskiej

3 łyżki wegańskiego parmezanu 

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

3 ząbki czosnku 

1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej 

1 łyżka mąki kukurydzianej

Topping

przecier pomidorowy

plastry Veganation

ulubione warzywa

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
  2. Pokrojony kalafior zmiksuj w blenderze na małe kawałeczki, przypominające ryż.
  3. Następnie zmiksowanego kalafiora gotuj w wodzie przez 10 minut.

4. Odcedź kalafior i odstaw do wystygnięcia. Upewnij się, że pozbyłeś się nadmiaru wody.

5. Przełóż kalafiora do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wymieszaj je razem do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Ciasto uformuj na blaszce i wsadź do piekarnika na 20 minut.

7. Następnie wyjmij ciasto, nałóż na niego topping i piecz przez kolejne 10 minut.


Facebook Instagram