Wegańska pizza – przepis na smaczny obiad
Nasza propozycja wegańskiej pizzy to nie tylko wykluczenie produktów odzwierzęcych i zastąpienie ich serami bez mleka Veganation, ale również ciekawa propozycja zamiennika dla klasycznego spodu z pizzy!
Wegańska pizza będzie składała się ze spodu na bazie kalafiora oraz pysznych i kolorowych dodatków w postaci warzyw i plastrów Veganation.
Wegańska pizza – przepis
Składniki na ciasto
1 średnio-duży kalafior, pokrojony w kostkę
10 g mączki z siemienia lnianego
60 ml wody
1/4 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki wegańskiego parmezanu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki kukurydzianej
Topping
przecier pomidorowy
plastry Veganation
ulubione warzywa
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
- Pokrojony kalafior zmiksuj w blenderze na małe kawałeczki, przypominające ryż.
- Następnie zmiksowanego kalafiora gotuj w wodzie przez 10 minut.
4. Odcedź kalafior i odstaw do wystygnięcia. Upewnij się, że pozbyłeś się nadmiaru wody.
5. Przełóż kalafiora do miski i dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wymieszaj je razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
6. Ciasto uformuj na blaszce i wsadź do piekarnika na 20 minut.
7. Następnie wyjmij ciasto, nałóż na niego topping i piecz przez kolejne 10 minut.