Wegańskie mac and cheese, czyli zapiekanka makaronowa

Mac and cheese to danie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jest ono bardzo proste, jednak pyszny, kremowy sos serowy w połączeniu z makaronem skradł serca wielu osób. Oczywiście, danie z serem nie jest wegańskie dlatego przedstawiamy Wam naszą wersje tego przepisu. Sos do mac and cheese może być na bazie warzyw lub orzechów. Nasza zapiekanka makaronowa wege to połączenie sos z orzechów nerkowca i wegańskiego parmezanu. Połączenie tych składników sprawi, że w smaku danie to będzie identyczne do oryginału. 

Składniki

½ szklanki orzechów nerkowca

200g makaronu 

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki drożdży

2 ząbki czosnku

60g parmezanu Veganation

1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka soli morskiej

1 zdrowa szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Gdy zmiękną odcedź wodę i pozostaw z boku.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlej 250ml wody z makaronu.
  3. Do miksera wsyp wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Dodaj sok z cytryny, drożdże, czosnek, kurkumę, chilli, sól i pieprz. Następnie wlej wodę z makaronu.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron i zalej sosem. Wszystko wymieszaj.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
  6. Makaron posyp startym parmezanem Veganation i piecz przez 10 minut.

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram