Mac and cheese to danie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jest ono bardzo proste, jednak pyszny, kremowy sos serowy w połączeniu z makaronem skradł serca wielu osób. Oczywiście, danie z serem nie jest wegańskie dlatego przedstawiamy Wam naszą wersje tego przepisu. Sos do mac and cheese może być na bazie warzyw lub orzechów. Nasza zapiekanka makaronowa wege to połączenie sos z orzechów nerkowca i wegańskiego parmezanu. Połączenie tych składników sprawi, że w smaku danie to będzie identyczne do oryginału.
Składniki
½ szklanki orzechów nerkowca
200g makaronu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki drożdży
2 ząbki czosnku
60g parmezanu Veganation
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka soli morskiej
1 zdrowa szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na 15 minut. Gdy zmiękną odcedź wodę i pozostaw z boku.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlej 250ml wody z makaronu.
- Do miksera wsyp wcześniej namoczone orzechy nerkowca. Dodaj sok z cytryny, drożdże, czosnek, kurkumę, chilli, sól i pieprz. Następnie wlej wodę z makaronu.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron i zalej sosem. Wszystko wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Makaron posyp startym parmezanem Veganation i piecz przez 10 minut.