1 lipca 2021

Kuchnia roślinna: przepisy na serowe przekąski

Kuchnia roślinna ma również w swojej ofercie przepisy na przekąski wegańskie o smaku sera. Te proste serowe przekąski opierają się na serach dla wegan, które w smakują jak swoje nabiałowe zamienniki. Przejście na weganizm wcale nie jest jednoznaczne z rezygnacją z serowych smaków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pare przepisów na wegańskie, serowe przekąski.

Serowe chrupki

Składniki 

  • 2 plastry cheddar Veganation
  • 40g Parmezan Veganation 
  • Sól
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki 
  • Łyżeczka czosnku
  • 3 łyżki wody 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 150 g mąki

Sposób przygotowania

  1. Dwa rodzaje sera wymieszaj w blenderze aż będą w formie małych kawałeczków. Ser przełóż do miski. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. 
  3. Urabiaj ciasto aż składniki bedą dobrze wymieszane, a ciasto nie będzie się rozpadać. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
  4. Wyrobione ciasto schowaj do zamrażarki na około 40 minut.
  5. Po tym czasie, wyjmij ciasto i rozwałkuj na obsypanej mąką powierzchni. 
  6. Następnie, pokrój ciasto najpierw pionowo a następnie poziomo by uzyskać małe kwadraciki. 
  7. Piecz kwadraciki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 130 stopni i piecz przez 15 minut. 
  8. Po wyjęciu chrupki pozostaw do wystygnięcia na 10 minut. 

Szaszłyki z fetą

Składniki

  • Arbuz
  • Feta Veganation
  • Mięta 

Sposób przygotowania

  1. Fetę oraz arbuza pokrój w kostkę i naprzemiennie nabijaj na szaszłyki.

Gofry na słodko

Składniki 

  • 400 ML MLEKA ROŚLINNEGO
  • 20G MĄKI GRYCZANEJ
  • 100G MĄKi  JAGLANA
  • ŁYŻECZKA OLEJU KOKOSOWEGO
  • ŁYŻKA NASION CHIA
  • Mascarpone Veganation
  • Owoce sezonowe 

Sposób przygotowania

1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAJ W MIKSERZE.

  1. NASTĘPNIE PIECZ GOFRY W GOFROWNICY, AŻ OSIĄGNĄ ZŁOTY KOLOR. 
  2. Gofry posmaruj mascarpone i ułóż na nim pokrojone owoce. 

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram