Czy olej palmowy jest szkodliwy dla środowiska?
Olej palmowy to jadalny olej roślinny wytwarzany z owoców palmy olejowej, która rośnie głównie w Afryce, a także w Ameryce Południowej. Drzewa mają setki małych pomarańczowoczerwonych owoców, które są zgniecione, wyciskane i miażdżone w celu wytworzenia oleju palmowego. W centrum owoców palmy olejowej, znajduje się kamień lub „jądro”. Jest siekane i tłuczone w celu wytworzenia wysokobiałkowych składników mączki z ziaren palmowych i oleju z ziaren palmowych.
Olej palmowy a środowisko
Olej palmowy jest daleki od dobrego wpływu na środowisko. Uprawy palm olejowych są cenne, dlatego wiele rolników decyduje się na powiększanie swoich upraw kosztem lasów deszczowych rosnących obok. Szczególnym przykładem są Indonezja i Malezja dostarczają ponad 85% światowego oleju palmowego rocznie. W tych krajach degradacja środowiska naturalnego zaszła bardzo daleko. Degradacja siedlisk ma niszczycielski wpływ na różnorodność biologiczną ogromnych połaci ziemi. Doprowadziło to zagrożone zwierzęta, takie jak orangutany, tygrysy i nosorożce, na skraj wyginięcia. Krytyczne zagrożone są gatunki orangutanów sumatrzański, jak i borneańskiego.
Mieszkańcy terenów, które nadawały się na uprawy oleju również zostali zmuszeni do przesiedleń. Naruszenia występują także w prawach człowieka w procesie upraw oleju palmowego, w postaci wykorzystania dzieci jako taniej siły roboczych, czy głodowych zarobków.
Uprawy oleju palmowego przyczyniają się do ogromnej emisji dwutlenku węgla. Gdy lasy deszczowe są wycinane, następnie las jest wypalany aby oczyścić go pod uprawę palm. Pożary trawią torfowiska i drzewa, pozostawiając po sobie zgliszcza i popiół, który użyźnia glebę pod uprawę palm.
Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z oleju palmowego?
Biorąc pod uwagę jego znaczenie dla dochodu krajów rozwijających się, nie jest to prosta odpowiedź. Olej palmowy zapewnia dochód milionom ludzi i pozwala im pozwolić sobie na żywność, opiekę medyczną i edukację dla swoich dzieci. Olej palmowy stanowi około 10% całego eksportu Indonezyjskiego i 5% eksportu Malezji, co czyni go najważniejszym eksportem rolnym. Źródła utrzymania milionów ludzi są zależne od tego biznesu.
Również palmy olejowe rosną dobrze w wielu rodzajach gleby, produkują owoce przez cały rok. W rezultacie plantacja palmy olejowej jest do dziesięciu razy bardziej produktywna niż ta sama ilość miejsca, gdyby produkować inny olej roślinny, taki jak rzepak lub soja.[1]
[1] https://ypte.org.uk/factsheets/palm-oil/should-we-stop-using-palm-oil#section