1 lipca 2021
Kuchnia roślinna: przepisy na serowe przekąski
Kuchnia roślinna ma również w swojej ofercie przepisy na przekąski wegańskie o smaku sera. Te proste serowe przekąski opierają się na serach dla wegan, które w smakują jak swoje nabiałowe zamienniki. Przejście na weganizm wcale nie jest jednoznaczne z rezygnacją z serowych smaków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pare przepisów na wegańskie, serowe przekąski.
Serowe chrupki
Składniki
- 2 plastry cheddar Veganation
- 40g Parmezan Veganation
- Sól
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki wędzonej papryki
- Łyżeczka czosnku
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 150 g mąki
Sposób przygotowania
- Dwa rodzaje sera wymieszaj w blenderze aż będą w formie małych kawałeczków. Ser przełóż do miski.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Urabiaj ciasto aż składniki bedą dobrze wymieszane, a ciasto nie będzie się rozpadać. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Wyrobione ciasto schowaj do zamrażarki na około 40 minut.
- Po tym czasie, wyjmij ciasto i rozwałkuj na obsypanej mąką powierzchni.
- Następnie, pokrój ciasto najpierw pionowo a następnie poziomo by uzyskać małe kwadraciki.
- Piecz kwadraciki w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 130 stopni i piecz przez 15 minut.
- Po wyjęciu chrupki pozostaw do wystygnięcia na 10 minut.
Szaszłyki z fetą
Składniki
- Arbuz
- Feta Veganation
- Mięta
Sposób przygotowania
- Fetę oraz arbuza pokrój w kostkę i naprzemiennie nabijaj na szaszłyki.
Gofry na słodko
Składniki
- 400 ML MLEKA ROŚLINNEGO
- 20G MĄKI GRYCZANEJ
- 100G MĄKi JAGLANA
- ŁYŻECZKA OLEJU KOKOSOWEGO
- ŁYŻKA NASION CHIA
- Mascarpone Veganation
- Owoce sezonowe
Sposób przygotowania
1. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO WYMIESZAJ W MIKSERZE.
- NASTĘPNIE PIECZ GOFRY W GOFROWNICY, AŻ OSIĄGNĄ ZŁOTY KOLOR.
- Gofry posmaruj mascarpone i ułóż na nim pokrojone owoce.