24 marca 2021
Wege sałatki – zdrowe wegańskie przepisy
Wege sałatki to idealne rozwiązanie na obiad, drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. Podczas tworzenia przepisów mamy ogromną dowolność, zamiast sałaty jako naszej bazy możemy również użyć komosy ryżowej. Możemy też dodawać różne sosy by nasza wege sałatka nawiązywała do różnych kuchni świata.
Oto nasze zdrowe wegańskie przepisy!
Sałatka z batatami i komosą ryżową
Składniki
– Słodkie ziemniaki – obrane, posiekane, a następnie pieczone, aż będą lepkie i pyszne
-Oliwa z oliwek
-Chilli w proszku
-Sól i pieprz
-Komosa ryżowa
-Kolendra
-Ziarenka sezamu
-Jarmuż
-Plastry Veganation o smaku Cheddar
Składniki na dressing
-Tahini
-Sok cytrynowy
-Syrop klonowy
-Czosnek
-Sól
-Woda
Sposób przygotowania
- Do miski wrzuć słodkie ziemniaki, jarmuż i kolendrę.
- Komosę ryżową gotuj w promocji 2:1, czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy, przez około 15 minut. Następnie, dodaj gotową komosę do miski.
- Dressing przygotuj w słoiku, dodając sok z cytryny, syrop klonowy, wodę, drobno posiekany czosnek oraz tahini i sól do smaku.
- Sałatkę skrop oliwą, dodaj chilli w proszku i posyp sezamem.
- Dressingiem oblej sałatkę, omijając słodkie ziemniaki.
- Plastry Veganation roztop w miseczce i polej nimi bataty.
Wegańska sałatka cezar
Składniki
-Sałata rzymska
-Ciecierzyca
-Nerkowce
-Kapary
-Czosnek
-Dijon
-Cytryna
-plastry Veganation o smaku Goudy
-Awokado
-Sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Z ciecierzycy przygotujemy grzanki. Upewnij się, że ciecierzyca jest w większości sucha. Do naczynia żaroodpornego wrzuć ciecierzyce i członek, polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Piecz w 200°C przez 35 minut.
- Nerkowce namocz w wodzie przez 5 minut.
- Przygotuj dressing umieszczając namoczone nerkowce, czosnek, kapary, musztardę dijon, sok z cytryny, sól i pieprz w blenderze.
- Posiekaj sałatę i wrzuć ja do miski. Następnie pokrój awokado na plastry i dodaj do miski.
- Całości oblej wcześniej przygotowany dressingiem, ozdób kaparami i posyp grzankami z ciecierzycy.
- Plastry Veganation pokrój na paski i dodaj do sałatki.