Roślinne fajitas z grillowym blokiem Veganation
Przygotuj meksykańskie fajitas, wypełnione samymi warzywami i grillowym blokiem Veganation. Wyraziste danie, które smakuje najlepiej w dużym gronie! Idealne na spotkanie przy grillu w ciepły dzień.
Aby przygotować fajitas dla 4 osób potrzebujesz:
Składniki
– 250g czerwonej fasoli
– 300 g pieczarek
– 3 papryki: czerwona, zielona, żółta
– czerwona cebula
– Veganation grill block
– sól
Guacamole:
– 2 awokado
– garść kolendry
– sok z polowy limonki
– pół czerwonej cebuli
– pomidor
– papryczka chilli (wykorzystujemy tylko połowę)
– sól
Tortille:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli morskiej
– 150g bardzo ciepłej wody
Przygotowanie
Domowe fajitas zacznij od przygotowania placków tortilli. W misce wymieszaj mąkę z oliwą i solą, zacznij dodawać wodę, cały czas mieszaj. Gdy powstanie gładka masa ciasta, odstaw je na 15 min, żeby odpoczęło. Podziel ciasto na równe części i zacznij je rozwałkowywać. Nagrzej patelnię i każdy z placków podsmażaj przez około 2 min z każdej strony.
Następnie przygotuj guacamole, jeśli masz moździerz nada się do tego idealnie, a jeśli nie – wystarczy większa miska. Pokrój pomidory w małą kostkę, awokado dodaj do moździerza lub miski i zacznij je ugniatać. Wlej sok z limonki, dodaj posiekaną kolendrę i papryczkę chilli. Przypraw solą i wymieszaj guacamole.
Teraz czas na grill! Rozgrzej ruszt i zacznij grillować warzywa, czyli pieczarki i pokrojone papryki. Roślinny blok Veganation również przygotuj na grillu, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, aby były odpowiednie do fajitas. Fasolę czerwoną i cebulę przygotuj na patelni, lekko podsmaż i dodaj doli do smaku.
Przygotowane składniki połóż na stole, każdy z rodziny lub znajomych będzie miał dużą frajdę przy tworzeniu własnej kompozycji roślinnej fajity!