Wielkanocny quiche

Składniki na kruchy spód:

-1 szklanka mąki orkiszowej

-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

-6 łyżek oleju kokosowego 

-2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę 

-Paczka tofu naturalnego

-1/2 szklanki  mleka roślinnego

-1/4 szklanki mąki kukurydzianej

-2 łyżki oleju rzepakowego

-1 ząbek czosnku

-1 papryczka chilli 

-1 łyżeczka musztardy

-Pieprz 

-Sól 

-Plastry wegańskie Veganation Cheddar 

-Ulubione warzywa: papryka, cukinia, szparagi

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki na kruchy spód formujemy w ciasto i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. 
  3. Tofu, mleko roślinne, mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy, czosnek, chilli oraz musztardę blindujemy razem, aż uzyskamy gładką masę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie wykładamy nim spód blaszki. 
  6. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 17 minut.
  7. Po tym czasie, na spód wylewamy naszą masę. Na górze układamy plasterki wegańskie Veganation oraz pokrojone warzywa.
  8. Pieczemy przez 35 minut. 
Facebook Instagram