Świąteczny obiad wegański – przepisy z serem bez mleka

Nasza propozycja na świąteczny obiad wegański to tradycje dania w nowym wydaniu. Sery dla wegan Veganation ulepszają kady przepis swoim wyjątkowym smakiem. Podstawą tych przepisów są grzyby. Ten świąteczny obiad składa się z pysznej tarty grzybowej z dodatkiem wegańskiego sera sałatkowego oraz z zupy grzybowej z dodatkiem wegańskiego mascarpone. 

Wegańska tarta grzybowa 

Składniki na kruchy spód:

-1 szklanka mąki orkiszowej

-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

-6 łyżek oleju kokosowego 

-2 łyżki zimnej wody

Składniki na masę 

-pół paczki tofu naturalnego

-1/2 szklanki  mleka roślinnego

-1/4 szklanki mąki kukurydzianej

-2 łyżki oleju rzepakowego

-Pieprz 

-Sól

-wegański ser sałatkowy 

-40 dag brązowych pieczarek lub innych grzybów

-3 łyżki oleju kujawski z ziołami

-1 cebula

-pół łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki na kruchy spód formujemy w ciasto i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. 
  3. Składniki na masę blendujemy razem, aż uzyskamy gładką masę.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie wykładamy nim spód blaszki. 
  6. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 17 minut.
  7. Po tym czasie, na spód wylewamy naszą masę. Na górze układamy kosteczki wegańskiej fety.
  8. Pieczemy przez 35 minut. 

Zupa grzybowa

Składniki

Sposób przygotowania 

  1. Do garnka dodaj olej i na nim podsmaż pokrojone warzywa (grzyby, ziemniaki, cebulę).
  2. Dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 10 minut.
  3. Wrzuć obrane ząbki czosnku i całość gotuj przez 20 minut.
  4. Do garnka dodaj wegańskie mascarpone. 
  5. Zupę zmiksuj do uzyskania konsystencji kremu i dopraw do smaku.
Facebook Instagram