Nasza propozycja na świąteczny obiad wegański to tradycje dania w nowym wydaniu. Sery dla wegan Veganation ulepszają kady przepis swoim wyjątkowym smakiem. Podstawą tych przepisów są grzyby. Ten świąteczny obiad składa się z pysznej tarty grzybowej z dodatkiem wegańskiego sera sałatkowego oraz z zupy grzybowej z dodatkiem wegańskiego mascarpone.
Wegańska tarta grzybowa
Składniki na kruchy spód:
-1 szklanka mąki orkiszowej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek oleju kokosowego
-2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę
-pół paczki tofu naturalnego
-1/2 szklanki mleka roślinnego
-1/4 szklanki mąki kukurydzianej
-2 łyżki oleju rzepakowego
-Pieprz
-Sól
-wegański ser sałatkowy
-40 dag brązowych pieczarek lub innych grzybów
-3 łyżki oleju kujawski z ziołami
-1 cebula
-pół łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Wszystkie składniki na kruchy spód formujemy w ciasto i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
- Składniki na masę blendujemy razem, aż uzyskamy gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie wykładamy nim spód blaszki.
- Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 17 minut.
- Po tym czasie, na spód wylewamy naszą masę. Na górze układamy kosteczki wegańskiej fety.
- Pieczemy przez 35 minut.
Zupa grzybowa
Składniki
- 300 g brązowych pieczarek lub innych grzybów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- Wegańskie mascarpone Veganation
- pół litra bulionu warzywnego
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Do garnka dodaj olej i na nim podsmaż pokrojone warzywa (grzyby, ziemniaki, cebulę).
- Dodaj bulion warzywny i gotuj przez około 10 minut.
- Wrzuć obrane ząbki czosnku i całość gotuj przez 20 minut.
- Do garnka dodaj wegańskie mascarpone.
- Zupę zmiksuj do uzyskania konsystencji kremu i dopraw do smaku.