Nasze propozycje na lunch box wege są szybkie, zdrowe i pyszne. Mamy dla Was trzy propozycje, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Przepisy wegetariańskie na lunch boxy możesz modyfikować poprzez dodawanie swoich ulubionych warzyw i przypraw. Polecamy również korzystać z sezonowych warzyw tak aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin. W każdym przepisie znajdziecie sery bez mleka w różnych formach.
Owocowe szaleństwo, czyli bowl na słodko z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Składniki
- garść truskawek
- garść malin
- mrożony banan pokrojony na plasterki
- mięta
- migdały
- Chia
- Wiórki kokosowe
- 150g mascarpone Veganation
- Woda/mleko kokosowe
- Owoce do ozdoby: borówki, maliny, truskawki)
Sposób przygotowania
- W blenderze zmiksuj truskawki, maliny, banana oraz wegańskie mascarpone. To będzie baza. Jeśli konsystencja będzie za gęsta to dodaj wody lub mleka koksowego
- Zmiksowane składniki przelej do pojemnika lub miseczki i posyp wybranymi dodatkami. Nasza propozycja to listki mięty, migdały, chia, wiórki kokosowe oraz wybrane owoce.
Stawiamy na warzywa! Papryki faszerowane warzywami i wegańskim serem sałatkowym.
Składniki
- 2 duże papryki
- Pomidorki koktajlowe
- Cukinia
- Bakłażan
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- Kukurydza
- wegański ser sałatkowy
Sposób przygotowania
- Pomidorki, cukinię, bakłażana i chilli pokrój na kawałki i podsmaż na patelni.
- Dosyp kukurydzę, ser sałatkowy i dopraw do smaku.
- Papryki przygotuj ucinając im ogonki tak aby można wsypać farsz.
- Do papryk wsyp gotową mieszankę warzyw i zapiecz w piekarniku przez 8 minut w 180 stopniach.
Tortilla z ciecierzycą i sosem cezar
Składniki
- 120g ciecierzycy
- 3 placki tortilla
- Liście sałaty
- Pomidor
- Ogórek
- Parmezan Veganation
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Wegański majonez
- Papryka wędzona z proszku
Sposób przygotowania
- Osuszoną ciecierzycę ułóż na papierze do pieczenia, na blaszce. Posyp ją wędzoną papryką.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i ciecierzycę piecz przez około 5 minut.
- Przygotuj sos. Do wegańskiego majonezu dodaj ząbki czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, 10 g oliwy z oliwek oraz 30 g wegańskiego parmezanu.
- Pokrój ogórka i pomidora w kostkę.
- Na patelni podgrzej tortille.
- Na ciepłej tortilli ułóż liście sałaty, dodaj pokrojone warzywa oraz ciecierzycę. Przed zawinięciem tortilli dodaj sos cezar.