Poznaj historię meksykańskiego burrito!
Tradycyjne danie burrito powstało w Meksyku na przełomie XIX i XX wieku. Jedna z legend głosi, że pewien Juan Mendez ze stanu Chihuahua sprzedawał swoje taocs w mieście Ciudad Juarez, które znajdowało się niedaleko rzeki graniczącej z USA. Stąd najprawdopodobniej wzięła się tak wielka popularność tego dania w Stanach Zjednoczonych. Aby tacos lepiej znosiły podróż z domu do miejsca sprzedaży, sprzedawca owijał farsz w dużą, pszenną tortillę. Tak przygotowane produkty woził na ośle. Klienci Mendeza zaczęli nazywać jego jedzenie “tacos de burrito”, czyli po hiszpańsku “tacos z osiołka”. Później zaczęto nazywać to danie po prostu “burrito”. Co ciekawe, burrito znacznie większą popularność zdobyło w Stanach Zjednoczonych, gdzie powstało później wiele jego odmian. W środku tradycyjnego, meksykańskiego burrito znajdziemy jedynie mięso i fasolę. Natomiast Amerykanie wprowadzili na rynek wiele wersji burrito, do którego dodają takie składniki, jak np. ryż, sałata, ser, guacamole, śmietanę czy frytki.
Bezmięsne burrito – doskonały pomysł na wegański obiad!
My postanowiliśmy nieco odejść od tradycji i udowodnić, że burrito z wkładem warzywnym może być równie smaczne, co wersja klasyczna. Wypróbuj naszego przepisu – to świetny pomysł na wegański obiad dla całej rodziny! Jeśli nie trafiliśmy ze składnikami w Twoje gusta, zachęcamy Cię do kulinarnych eksperymentów! Połącz swoje ulubione warzywa, produkty wegańskie oraz przyprawy, owiń je w tortillę i stwórz swoje idealne burrito! Ten pomysł na wegański obiad nie przypadł Ci do gustu? Sprawdź nasze pozostałe przepisy, zainspiruj się! Być może zasmakują Ci nasze bezmięsne burgery, zupy lub zapiekanki? Na naszym blogu znajdziesz także artykuły, które mogą przekonać Cię do zrezygnowania z jedzenia mięsa i ułatwić Ci początki diety wegańskiej. Zachęcamy Cię także do wypróbowania naszych wegańskich plastrów – wyśmienitych zamienników tradycyjnego sera żółtego. Smacznego!
Podstawą klasycznego burrito jest zazwyczaj mięsny farsz, my natomiast proponujemy Wam to danie w wersji bezmięsnej. Przeczytaj i przekonaj się, że burrito to świetny pomysł na wegański obiad!
Składniki:
- avocado
- sól
- pieprz
- papryczka chilli
- cytryna
- czerwona papryka
- szpinak
- plastry Veganation Cheddar
- pełnoziarnista tortilla
- tofu
- cebula
Sposób przygotowania
Guacamole
- Obierz avocado i pokrój na małe kawałki.
- Posiekaj papryczkę chilli oraz cebule, dodaj posiekane avocado.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do pasty.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj wszystko razem.
Burrito
- 1. Pokrusz tofu na malutkie kawałki.
- 2. Paprykę pokrój w paski.
- 3. Następnie, zaczynamy składać burrito w całość.
- 4. Na tortille połóż dwa plastry wegańskich plastrów Veganation Cheddar i podgrzej na patelni, aż plastry się roztopią.
- 5. Na tortilli rozsmaruj wcześniej przygotowane guacamole.
- 6. Dodaj pokrojoną paprykę, szpinak oraz pokruszone tofu.
- 7. Złóż tortille i przekrój ją na pół.
Gotowe! Życzymy smacznego!
Dlaczego wybraliśmy właśnie takie składniki?
Awokado
Jest owocem maślanym, gdyż 30% jego składu stanowią tłuszcze nienasycone – cenne dla zdrowia. Awokado jest także źródłem białka oraz takich witamin i minerałów jak: kwas foliowy, kwas pantotenowy, beta karoten, błonnik, fitosterole, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, antyoksydanty. Awokado ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol, wspomaga wzrok, ma także dobroczynny wpływ na stan skóry.
Tofu
Czyli twaróg otrzymywany z mleka sojowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Soja i jej pochodne mają właściwości szczególnie pozytywne dla kobiet. Fitoestrogeny znajdujące się w soi naśladują działanie naturalnych hormonów: estrogenów. Mogą zatem łagodzić dolegliwości towarzyszące menopauzie, a nawet zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów, jak rak piersi.
Szpinak
Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C, potasu, żelaza, magnezu czy kwasu foliowego. W szpinaku znajdziemy także beta-karoten oraz luteiny, które są przeciwutleniaczami. Jedzenie szpinaku pomaga złagodzić skutki stresu oraz bóle migrenowe. Wyeliminuje także ryzyko anemii. Ilość żelaza w szpinaku jest porównywalna do ilości żelaza w wołowinie!
Papryczka chilli
Swój ostry smak zawdzięcza związkowi organicznemu – kapsaicynie. Ona rozszerza naczynia krwionośne, pobudza błonę śluzową żołądka i wydzielanie soków żołądkowych, co sprzyja łatwiejszemu trawieniu. Kapsaicynę wykorzystuje się także jako składnik leków przeciwbólowych, a zewnętrznie – jako lek rozgrzewający mięśnie i stawy. Naukowcy potwierdzili, że hamuje ona także rozwój nowotworów płuc, prostaty, okrężnicy i glejaka, a także chorób dwunastnicy czy wrzodów żołądka.