4 lipca 2023

Lasagne wegańska: jak zrobić lasagne dla wegan?

Pyszna i gorąca lasagne to idealna potrawa na rodzinną ucztę. Jeśli w Twoim gronie są weganie to obok klasycznej lasagne znajdzie się również ta w 100% roślinna. Zastanawiasz się, jak zrobić lazanię bez mięsa? Czytaj dalej!

wegańska lasagne

Aby przygotować lasagne wegańską będziemy potrzebować:

Składniki

  • 12 płatów makaronu do lasagne
  • 400 g soczewicy zielonej
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna mała cukinia
  • oliwa z oliwek
  • Veganation plastry o smaku cheddara
  • bazylia, papryka ostra, pieprz, sól

Do przygotowania sosu do wegańskiej lasagne potrzebujemy:

  • 1 szklanka napoju roślinnego
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa według uznania

Przygotowanie

Przygotowanie wegańskiej lasagne zacznij od ugotowania soczewicy według przepisu na opakowaniu. Pokrój cebulę oraz przeciśnij przez praskę czosnek, usmaż na patelni. Soczewicę dodaj na patelnię i chwilę podsmaż, następnie wlej passatę i dopraw przyprawami. Jeśli Twoja lasagne ma być pikantna dodaj więcej papryki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj sos beszamelowy łącząc wszystkie składniki.

Do naczynia żaroodpornego włóż pierwsze płaty makaronu, następnie sos wegański  z soczewicy, pokrojone w cienkie plastry cukinii i sporą warstwę sosu beszamelowego. Następnie powtórz czynność. Na ostatnią warstwę makaronu dodaj tylko sos i włóż do piekarnika na 40 min.

Na koniec pieczenia wegańskiej lasagne dodaj na górę plastry Veganation!

Nie zapomnij sprawdzić pozostałych produktów od Veganation – sery dla wegan różnych rodzajów możesz wykorzystać w roślinnej kuchni na niezliczoną ilość sposobów!


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram