18 kwietnia 2023

Czy jedzenie soi jest szkodliwe?

Jedzenie soi jest prawdopodobnie jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów żywieniowych. Białko sojowe jest podstawowym białkiem występującym w produktach sojowych, takich jak tofu, tempeh, mleko sojowe i inne alternatywy dla nabiału i mięsa na bazie soi. Soja jest naturalnie bogata w białko i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm. Są również bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i kilka ważnych witamin, minerałów i korzystnych związków roślinnych. Chociaż niektórzy uważają, że soja jest potęgą odżywczą, inni kwestionują, czy stwarza niepożądane skutki uboczne.

W tym artykule przeanalizowano różne aspekty, aby ustalić, czy białko sojowe jest dobrym dodatkiem do diety.

soja

Zarzuty wobec soi

Obawy związane z soją są wielorakiego rodzaju. Pierwszym z nich są efekty naśladujące estrogen. Często uważa się, że izoflawony sojowe naśladują żeński hormon rozrodczy estrogen. Chociaż mają podobną strukturę do tego hormonu, izoflawony sojowe mają słabsze i nieco inne działanie niż estrogen.

Ryzyko zachorowania na raka. Niektórzy uważają, że izoflawony sojowe mogą zwiększać ryzyko raka piersi lub endometrium. Jednak większość badań nie wykazuje negatywnego wpływu. W niektórych przypadkach mogą nawet oferować pewną ochronę przed niektórymi nowotworami.

Funkcja tarczycy. Badania probówkowe i na zwierzętach sugerują, że niektóre związki występujące w soi mogą zmniejszać czynność tarczycy. Jednak badania na ludziach wykazują niewielkie lub żadne negatywne skutki, szczególnie u ludzi ze zdrową czynnością tarczycy.

Feminizujące efekty u mężczyzn. Niektórzy obawiają się, że izoflawony sojowe mogą zmniejszać produkcję małych hormonów testosteronu. Jednak badania na ludziach wykazały słaby związek między nimi.

GMO. Soja jest często modyfikowana genetycznie (GMO). Soja GMO może zawierać mniej składników odżywczych i więcej pozostałości herbicydów niż soja konwencjonalna lub organiczna. Potrzebne są dalsze badania nad długoterminowymi skutkami zdrowotnymi soi GMO.

Trwają badania nad potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi i ryzykiem związanym z soją. W miarę upływu czasu to, co wiemy o tej żywności pochodzenia roślinnego, będzie ewoluować. [1]


Źródła:

[1] https://www.healthline.com/nutrition/is-soy-bad-for-you#concerns


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram