8 czerwca 2022

Brokuły z serem wegańskim

Wiosenny obiad kojarzy nam się z lekkością, świeżymi, sezonowymi warzywami i… zielonym kolorem! Dlatego proponujemy, aby na dzisiejszy obiad przygotować brokuły z serem wegańskim. Do przygotowania tak zdrowego i pysznego obiadu, będziesz potrzebować tylko kilkunastu minut! Gotowane brokuły z serem wegańskim mogą być całym daniem, lub dodatkiem na przykład w formie sałatki. Do przygotowania brokułów z serem wegańskim będziesz potrzebować:

– jeden brokuł

– oliwę z oliwek

– ser wegański sałatkowy Veganation

– ziarna słonecznika

– 2 ząbki czosnku

– mały jogurt na bazie soi

– pieprz i sól

Wykonanie:

Przygotowanie zacznij od umycia brokułu i rozdzielenia go na małe różyczki. Ugotuj, a precyzyjniej sparz je w osolonej wodzie. Warto, abyś sprawdzał czy są już wystarczająco miękkie, rozgotowane brokuły tracą dużo wartości odżywczych oraz przyjemnej chrupkości.

Gdy brokuły wyjmiesz z gotującej wody, poczekaj aż wystygną całkowicie. W tym czasie pokrój w małe kostki sałatkowy ser wegański Veganation.

Do przygotowania sosu użyj jogurtu sojowego, dwóch ząbków czosnku oraz dla smaku sól i pieprz.

Aby dodać chrupiącego elementu naszemu daniu, upraż ziarna słonecznika na patelni.

Pokrojony sałatkowy ser wegański dodaj do brokułów, polej przygotowanym sosem oraz posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.

10 minutowy posiłek… i możesz na nowo korzystać z wiosennych dni!


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram