7 listopada 2021

Wegańskie źródła białka, czyli co to jest białko roślinne?

Mimo coraz większej popularności diety wegańskiej wiele osób wciąż ma uprzedzenia dotyczące jej pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Najczęściej używanym argumentem jest stwierdzenie, że dieta wegańska nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, takich jak na przykład białko. To stwierdzenie jest oczywiście błędne. Dieta roślinna jest w stanie uzupełnić nasze zapotrzebowanie na białko. W tym wpisie przedstawimy dobre źródła białka w diecie bezmięsnej. Zapraszamy do lektury!

rośliny strączkowe

Czym jest białko?

Białka to związki chemiczne, zbudowane z reszt aminokwasowych połączonych wiązaniami peptydowymi. Są one głównym składnikiem budulcowym organizmów, ale również służą jako źródło energii. Zapotrzebowanie na białka jest zależne od wielu czynników, jednak przyjmuje się, że energia, którą przyjmujemy z pożywienia, powinna w 10-30% pochodzić z białka. Można to również obliczyć, zakładając, że potrzebujemy 0,9 g na 1 kg masy ciała.

Istnieją dwa rodzaje białka:

  • białko roślinne – pochodzi z produktów roślinnych: zboże, orzechy czy strączki; 
  • białko zwierzęce – występuje w mięsie, jajach, produktach mlecznych i rybach. 

Niedobory białka

Jeśli nie dostarczymy organizmowi potrzebnej mu ilości białka, zakomunikuje nam to poprzez objawy takie jak:

  • spadek odporności,
  • osłabienie włosów i paznokci,
  • podatność na kontuzje,
  • zanik mięśni,
  • obrzęki nóg,
  • częste uczucie głodu,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zaburzenia menstruacji.

Jak zatem dostarczyć organizmowi białka, jeśli nie jemy mięsa i nabiału? Istnieją sposoby na uzupełnienie niedoboru białku, nawet wtedy, gdy jesteśmy na diecie wegańskiej.

Jak uzupełnić niedobór białka? Wegańskie źródła białka

W diecie tradycyjnej za dobre źródła białka uznaje się mięso, ryby, niektóre produkty mleczne i jajka. Natomiast w diecie roślinnej musimy szukać białka w innych produktach. Spośród roślin dobrym źródłem białka są:

  • rośliny strączkowe, takie jak soczewica, groch i fasola,
  • zboża,
  • produkty sojowe.

Warto również podkreślić, że białko roślinne jest zdrowsze od białka zwierzęcego. Wartość biologiczna, strawność oraz witaminy i minerały białka roślinnego sprawiają, że ma ono zdecydowaną przewagę nad białkiem zwierzęcym.

Białko roślinne w wegańskich plastrach od Veganation

Poznaliście już roślinne źródła białka, możecie zatem zadbać o zbilansowanie swojej diety bezmięsnej. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszych produktów – wegańskiej alternatywy dla tradycyjnego sera z mleka krowiego.

Nasze plastry wytwarzamy na bazie olejów roślinnych. W ich składzie próżno szukać oleju palmowego, soi, konserwantów czy GMO. Produkty Veganation są nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, nie zawierają również laktozy.
W naszej ofercie znajdziesz kilka rodzajów plastrów wegańskich o różnych smakach:

  • cheddara,
  • goudy,
  • wędzonej goudy,
  • żółtego sera z dodatkiem pomidorów i bazylii.

W innej kategorii naszych produktów znajdziecie także: Vegan Grill Box, który będzie świetnym zamiennikiem cypryjskiego sera halloumi, Vegan White Block, Vegan Veganaggio, Vegan Mascarpone, Vegan White Cubes, wegańskie smarowidła.

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania naszych produktów! Znajdziecie je w sklepach: Frisco, Auchan, Makro, Leclerc, UrbanVegan.

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram