Dynia: przepisy wegańskie
Dynia to jesienny skarb o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Dynia jest wspaniałym dodatkiem do makaronów, risotto, zup typu krem czy jako dodatek do sałatek. Oprócz wartości smakowych, dynia ma także w sobie dużą dawkę zdrowia! A jesień to najlepszy czas na przyrządzenie pysznych i aromatycznych potraw z dynią. Sprawdź nasze trzy pomysły na wegańskie potrawy z dynią.
Dyniowa zupa krem
Dyniowa zupa krem to pyszne danie, które rozgrzewa jak żadne inne. W wersji wegańskiej wystarczy pokroić dynię na kawałki, dodać cebulę, czosnek i wlać warzywny bulion. Nie zapomnijmy o przyprawach jak kurkuma, papryka i imbir. Gotujemy aż dynia będzie miękka, a następnie miksujemy na gładką konsystencję. Przyprawiamy solą i przyprawami. To danie idealne na chłodne dni!
Dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki to lekka i pyszna przekąska. Wystarczy zmiksować dynię, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz syrop klonowy. Następnie smażymy na oleju kokosowym lub oleju rzepakowym. Placuszki można podawać z musem jabłkowym, dżemem lub syropem klonowym. Przekąska idealna na drugie śniadanie do pracy!
Curry z dynią
Dyniowe curry to wegański, idealny obiad. Można przygotować sos z dyni, dodając mleko kokosowe, przyprawy i orzechy nerkowca. Następnie podajemy wegańskie curry z ryżem Basmati i kolendrą na górze. To sycące danie, które nas rozgrzeje i doda energii na kolejną część dnia.