Brokuły z serem wegańskim
Wiosenny obiad kojarzy nam się z lekkością, świeżymi, sezonowymi warzywami i… zielonym kolorem! Dlatego proponujemy, aby na dzisiejszy obiad przygotować brokuły z serem wegańskim. Do przygotowania tak zdrowego i pysznego obiadu, będziesz potrzebować tylko kilkunastu minut! Gotowane brokuły z serem wegańskim mogą być całym daniem, lub dodatkiem na przykład w formie sałatki. Do przygotowania brokułów z serem wegańskim będziesz potrzebować:
– jeden brokuł
– oliwę z oliwek
– ser wegański sałatkowy Veganation
– ziarna słonecznika
– 2 ząbki czosnku
– mały jogurt na bazie soi
– pieprz i sól
Wykonanie:
Przygotowanie zacznij od umycia brokułu i rozdzielenia go na małe różyczki. Ugotuj, a precyzyjniej sparz je w osolonej wodzie. Warto, abyś sprawdzał czy są już wystarczająco miękkie, rozgotowane brokuły tracą dużo wartości odżywczych oraz przyjemnej chrupkości.
Gdy brokuły wyjmiesz z gotującej wody, poczekaj aż wystygną całkowicie. W tym czasie pokrój w małe kostki sałatkowy ser wegański Veganation.
Do przygotowania sosu użyj jogurtu sojowego, dwóch ząbków czosnku oraz dla smaku sól i pieprz.
Aby dodać chrupiącego elementu naszemu daniu, upraż ziarna słonecznika na patelni.
Pokrojony sałatkowy ser wegański dodaj do brokułów, polej przygotowanym sosem oraz posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.
10 minutowy posiłek… i możesz na nowo korzystać z wiosennych dni!