Zupa cebulowa z grzankami i serem.

Składniki

  • Sól
  • Pieprz
  • 5 cebul, drobno pokrojonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 200ml białego wina
  • 600ml zagotowanego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 7 kawałków bagietki
  • 120g sera Veganation Gouda

Wykonanie

  1. Cebule pokroić na paseczki.
  2. Drobno posiekać czosnek
  3. Do garnka nalać oliwę z oliwek. Następnie dodać cebulę i czosnek. Dusić na wolnym ogniu.
  4. Wlać wino i gotować przez około 3 minuty, aż alkohol odparuje.
  5. Dodać bulion.
  6. Doprowadzić do wrzenia.
  7. Następnie dodać tymianek, sól oraz pieprz.
  8. Bagietkę podgrzać na patelni.
  9. Zupę rozlać do małych miseczek, następnie na wierzchu ułożyć grzankę z plasterkiem sera Vegenation Gouda.
  10. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 12 minut.

Facebook Instagram