Składniki na kruchy spód:
-1 szklanka mąki orkiszowej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek oleju kokosowego
-2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę
-Paczka tofu naturalnego
-1/2 szklanki mleka roślinnego
-1/4 szklanki mąki kukurydzianej
-2 łyżki oleju rzepakowego
-1 ząbek czosnku
-1 papryczka chilli
-1 łyżeczka musztardy
-Pieprz
-Sól
-Plastry wegańskie Veganation Cheddar
-Ulubione warzywa: papryka, cukinia, szparagi
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Wszystkie składniki na kruchy spód formujemy w ciasto i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut.
- Tofu, mleko roślinne, mąkę kukurydzianą, olej rzepakowy, czosnek, chilli oraz musztardę blindujemy razem, aż uzyskamy gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie wykładamy nim spód blaszki.
- Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na 17 minut.
- Po tym czasie, na spód wylewamy naszą masę. Na górze układamy plasterki wegańskie Veganation oraz pokrojone warzywa.
- Pieczemy przez 35 minut.