Burgery wegańskie z kalafiora to alternatywa dla mięsnych burgerów. Kotleciki są pyszne i lekkie, bo smażenie zamieniamy na pieczenie. Oczywiście w burgerach nie może zabraknąć roztopionego sera i wtedy na ratunek przychodzą sery wegetariańskie Veganation.
Składniki na kotleciki z kalafiora
- Pół kalafiora
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanej kasza jaglanej
- Mąka ziemniaczana
- Sos sojowy
- Olej
Dodatki
- ogórki kiszone
- bułki pszenne
- ser bez mleka Veganation
- pomidor
- Ketchup/ulubiony sos
Sposób przygotowania
- Zaczniemy od przygotowania kotlecików. Kalafiora, cebulę oraz czosnek zmiksuj na małe kawałeczki. Dodaj ugotowaną kasze i olej. Wszystko wymieszaj.
- Czystymi rękami uformuj kotleciki tak aby zmieściły się do bułki
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformowane kotleciki ułóż na blaszce i piecz przez 20 minut. Następnie przewrót na drugą stronę, ułóż na nich wegańskie plastry i piecz przez 5 minut.
- Gdy kotleciki są w piekarniku zacznij przygotować dodatki. Pokrój warzywa i podgrzej bułki.
- Kotleciki włóż do bułki i burgery wege są gotowe.