Składniki
Ciasto
- 230g mąki bezglutenowej
- Pół szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Topping
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- Cukinia
- Ser Veganation Cheddar
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie
- Umyj i pokroju cukinie na plasterki
- Przygotowując marynatę należy nalać do miski ocet balsamiczny, sos sojowy oraz na końcu dodać plasterki cukinii. Wszystko wymieszać.
- Następnie przygotuj ciasto mieszając ze sobą mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Wyrobione ciasto powinno być lekko wilgotne. Pozostaw ciasto na 15 minut w misce.
- Rozwałkuj ciasto by utworzyć spód pizzy.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
- Ułóż plasterki sera cheddar.
- Ułóż plasterki cukinii na pizzy
- Piecz pizze w piekarniku 12-15 minut.