Pizza z cukiniowym-pepperoni.

Składniki

Ciasto

  • 230g mąki bezglutenowej
  • Pół szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Topping

  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • Cukinia
  • Ser Veganation Cheddar
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie

  1. Umyj i pokroju cukinie na plasterki
  2. Przygotowując marynatę należy nalać do miski ocet balsamiczny, sos sojowy oraz na końcu dodać plasterki cukinii. Wszystko wymieszać.
  3. Następnie przygotuj ciasto mieszając ze sobą mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. Wyrobione ciasto powinno być lekko wilgotne. Pozostaw ciasto na 15 minut w misce.
  5. Rozwałkuj ciasto by utworzyć spód pizzy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
  8. Ułóż plasterki sera cheddar.
  9. Ułóż plasterki cukinii na pizzy
  10. Piecz pizze w piekarniku 12-15 minut. 
Facebook Instagram