28 maja 2021
Pomysły na wegańskie kanapki
Wegańskie kanapki mogą przyjmować różne ciekawe formy – nie zawsze bazą musi być pieczywo. Nasze propozycje na kanapki wegańskie będą zarówno wytrwane jak i słodkie, a jednym z podstawowych produktów w każdym przepisie będą sery dla wegan.
1. Grecka kanapka
Składniki
- kostki Veganation
- Sałata
- Pomidor
- Ogórek zielony
- Chlebek pita
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
- Pomidora i ogórka pokrój w kostki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.
- Do warzyw dodaj kostki Veganation.
- Chlebek pita podgrzej w tosterze.
- Do środka chlebka wsadź sałatę i wcześniej przygotowane warzywa.
2. Owocowa kanapka
Składniki
-wegańskie mascarpone
-wafle ryżowe
-ulubione owoce (truskawki, borówki, banan)
Sposób przygotowania
- Wafle ryżowe posmaruj wegańskim mascarpone.
- Ułóż ulubione owoce.
- Możesz ozdobić miętą, wiórkami kokosowymi lub orzechami.
3. Kanapka ze szpinakiem
Składniki
- plastry Cheddar
- Garść szpinaku
- Oliwa z oliwek
- Pieczywo
Sposób przygotowania
- Na pieczywie ułóż ser i liście szpinaku.
- Następnie zrób z niego kanapkę i z wierzchu posmaruj oliwą.
- Podsmaż na patelni, aż ser się roztopi.
4. Kanapka z zapiekanym bakłażanem
Składniki
-Bakłażan
-Przecier pomidorowy
-Sól
-Pieprz
-Oregano
-wegański parmezan
-pieczywo
-Siemie lniane
-woda
Sposób przygotowania
- Bakłażana pokrój na plasterki.
- Siemię lniane wymieszaj z wodą w osobnej miseczce.
- Do osobnej miseczki utrzyj wegański parmezan.
- Plasterki bakłażana najpierw zamocz w mieszance z siemienia lnianego a następnie obtocz parmezanem.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż plasterki bakłażana.
- Na grzance ułóż przecier pomidorowy i usmażone plasterki bakłażana.
- Dopraw solą, pieprze oraz oregano.