28 maja 2021

Pomysły na wegańskie kanapki

Wegańskie kanapki mogą przyjmować różne ciekawe formy –  nie zawsze bazą musi być pieczywo. Nasze propozycje na kanapki wegańskie będą zarówno wytrwane jak i słodkie, a jednym z podstawowych produktów w każdym przepisie będą sery dla wegan. 

1. Grecka kanapka 

Składniki 

  • kostki Veganation
  • Sałata 
  • Pomidor
  • Ogórek zielony 
  • Chlebek pita
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pomidora i ogórka pokrój w kostki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. 
  2. Do warzyw dodaj kostki Veganation.
  3. Chlebek pita podgrzej w tosterze.
  4. Do środka chlebka wsadź sałatę i wcześniej przygotowane warzywa. 

2. Owocowa kanapka

Składniki

-wegańskie mascarpone

-wafle ryżowe

-ulubione owoce (truskawki, borówki, banan)

Sposób przygotowania

  1. Wafle ryżowe posmaruj wegańskim mascarpone.
  2. Ułóż ulubione owoce.
  3. Możesz ozdobić miętą, wiórkami kokosowymi lub orzechami.

3. Kanapka ze szpinakiem

Składniki

  • plastry Cheddar
  • Garść szpinaku
  • Oliwa z oliwek
  • Pieczywo

Sposób przygotowania

  1. Na pieczywie ułóż ser i liście szpinaku. 
  2. Następnie zrób z niego kanapkę i z wierzchu posmaruj oliwą.
  3. Podsmaż na patelni, aż ser się roztopi.

4. Kanapka z zapiekanym bakłażanem

Składniki

-Bakłażan

-Przecier pomidorowy

-Sól

-Pieprz

-Oregano

-wegański parmezan 

-pieczywo 

-Siemie lniane 

-woda

Sposób przygotowania

  1. Bakłażana pokrój na plasterki. 
  2. Siemię lniane wymieszaj z wodą w osobnej miseczce.
  3. Do osobnej miseczki utrzyj wegański parmezan.
  4. Plasterki bakłażana najpierw zamocz w mieszance z siemienia lnianego a następnie obtocz parmezanem. 
  5. Na rozgrzanej oliwie podsmaż plasterki bakłażana.
  6. Na grzance ułóż przecier pomidorowy i usmażone plasterki bakłażana.
  7. Dopraw solą, pieprze oraz oregano.

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram