Pomysł na wegański obiad
Przygotowaliśmy dla Was trzy propozycje obiadowe. Każda propozycja jest prosta, ale pyszna.
1.Obiad na wynos
Jest to propozycja dla osób zabierających obiad na wynos – do pracy lub szkoły. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Makaron z pesto i parmezanem przygotujesz już w 15 minut.
Składniki
- makaron
- orzeszki pinii
- oliwa z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- Pomidorki cherry
- Sól
- Pieprz
- Parmezan Veganation
- dwie garści szpinaku
Sposób przygotowania
- Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W mikserze zmiksuj szpinak, oliwę oraz czosnek.
- Sprawdź konsystencje pesto, dla bardziej płynnej konsystencji możesz dodać wodę.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Do ugotowanego makaronu wrzuć pomidorki i dodaj pesto.
- Posyp orzeszkami pinii.
- Parmezan zetrzyj na tarce i posyp nim makaron.
2. Obiad rodzinny
Ta propozycja idealnie sprawdzi się jako danie na rodzinny obiad. Jest połączeniem zarówno słodkich jak i orzechowych smaków. Curry z batatów z ryżem przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Składniki
- Pół cebuli
- Olej kokosowy
- 3 ząbki czosnku
- Imbir
- Pasta curry
- Łyżka masła orzechowego
- 500g batatów
- 350g masacarpone
- Ryż
- 200g szpinaku
Sposób przygotowania
- Na oleju kokosowym podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
- Dodaj pastę curry, masła orzechowe oraz obrane i pokrojone bataty.
- Odczekaj chwilę i dodaj mascarpone oraz 200ml wody. Wymieszaj wszystko razem na patelni.
- Pozostaw na patelni i mieszaj od czasu do czasu, aż bataty zmiękną.
- Dodaj szpinak i wymieszaj.
- Poddawaj z gotowanym ryżem.
3. Obiad na upalne dni
Sałatka to świetne rozwiązanie na upalne dni, gdyż nie jest bardzo syta. W sezonie letnim mamy dostęp do większej ilości świeżych owoców, którymi możemy urozmaicić naszą sałatkę. Sałatkę z fetą Veganation i truskawkami jest pyszna i orzeźwiająca.
Składniki
- feta Veganation
- Pestki słonecznika
- 4 szparagi
- Oliwa z oliwek
- Sałata rzymska
- 10 dużych truskawek
Sposób przygotowania
- Sałata pokrój na kawałki.
- Następnie truskawki pokrój na mniejsze kawałki
- Szparagi gotuj w wysokim garnku przez około 3-4 minuty.
- Ugotowane szparagi przekrój na mniejsze kawałki.
- Do wcześniej pokrojonej sałaty dodaj truskawki oraz szparagi.
- Feta pokrój w kostkę i również dodaj do sałaty.
- Całość posyp pestkami słonecznika oraz skrop oliwą.