24 czerwca 2021

Pomysł na wegański obiad

Przygotowaliśmy dla Was trzy propozycje obiadowe. Każda propozycja jest prosta, ale pyszna. 

1.Obiad na wynos

Jest to propozycja dla osób zabierających obiad na wynos – do pracy lub szkoły. Jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się na ciepło jak i na zimno. Makaron z pesto i parmezanem przygotujesz już w 15 minut.

Składniki

  • makaron 
  • orzeszki pinii
  • oliwa z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • Pomidorki cherry 
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan Veganation
  • dwie garści szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W mikserze zmiksuj szpinak, oliwę oraz czosnek. 
  3. Sprawdź konsystencje pesto, dla bardziej płynnej konsystencji możesz dodać wodę. 
  4. Pomidorki przekrój na pół.
  5. Do ugotowanego makaronu wrzuć pomidorki i dodaj pesto.
  6. Posyp orzeszkami pinii. 
  7. Parmezan zetrzyj na tarce i posyp nim makaron.

2. Obiad rodzinny 

Ta propozycja idealnie sprawdzi się jako danie na rodzinny obiad. Jest połączeniem zarówno słodkich jak i orzechowych smaków. Curry z batatów z ryżem przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Składniki 

  • Pół cebuli
  • Olej kokosowy
  • 3 ząbki czosnku
  • Imbir
  • Pasta curry
  • Łyżka masła orzechowego 
  • 500g batatów
  • 350g masacarpone
  • Ryż 
  • 200g szpinaku

Sposób przygotowania

  1. Na oleju kokosowym podsmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
  2. Dodaj pastę curry, masła orzechowe oraz obrane i pokrojone bataty.
  3. Odczekaj chwilę i dodaj mascarpone oraz 200ml wody. Wymieszaj wszystko razem na patelni.
  4. Pozostaw na patelni i mieszaj od czasu do czasu, aż bataty zmiękną. 
  5. Dodaj szpinak i wymieszaj.
  6. Poddawaj z gotowanym ryżem. 

3. Obiad na upalne dni

Sałatka to świetne rozwiązanie na upalne dni, gdyż nie jest bardzo syta. W sezonie letnim mamy dostęp do większej ilości świeżych owoców, którymi możemy urozmaicić naszą sałatkę. Sałatkę z fetą Veganation i truskawkami jest pyszna i orzeźwiająca. 

Składniki 

  • feta Veganation
  • Pestki słonecznika
  • 4 szparagi
  • Oliwa z oliwek
  • Sałata rzymska
  • 10 dużych truskawek

Sposób przygotowania 

  1. Sałata pokrój na kawałki.
  2. Następnie truskawki pokrój na mniejsze kawałki
  3. Szparagi gotuj w wysokim garnku przez około 3-4 minuty.
  4. Ugotowane szparagi przekrój na mniejsze kawałki. 
  5. Do wcześniej pokrojonej sałaty dodaj truskawki oraz szparagi. 
  6. Feta pokrój w kostkę i również dodaj do sałaty.
  7. Całość posyp pestkami słonecznika oraz skrop oliwą. 

Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram