18 września 2023

Najczęstsze błędne opinie na temat wegańskich zamienników nabiału

Weganizm to dieta, ale i styl życia! Osoby, które weszły na drogę weganizmu jednak wiedzą najlepiej z jakimi obawami mierzyły się, gdy dopiero zaczynały inny tryb życia. Oto kilka przykładów często używanych fraz, które mogą zniechęcić Cię do stania się weganinem. Pamiętaj, że zawsze należy weryfikować takie informacje w odniesieniu do własnego zdrowia oraz czytać przydatne poradniki i książki.

weganizm

Mit 1 „Wegańska dieta bez nabiału nie dostarcza wystarczającej ilości wapnia.”

To bardzo częsty, powszechnie występujący mit na temat diety wegańskiej. To prawda, że nabiał jest bogatym źródłem wapnia, ale nie jedynym. Dieta wegańska może z powodzeniem dostarczyć wapnia ze źródeł roślinnych.

Weganie mogą otrzymać odpowiednią ilość wapnia z takich źródeł jak:

  • migdały,
  • brokuły,
  • jarmuż,
  • figi,
  • nasiona chia
  • mleko roślinne i inne produkty.

Wegańskie zamienniki nabiału są dzisiaj często dodatkowo wzbogacane o witaminę D i wapń. Dzięki temu możliwe jest pokrycie dziennego zapotrzebowania na te składniki.

Mit 2 „Mleko roślinne jest uboższe w składniki odżywcze niż mleko krowie.”

To kolejne błędne przekonanie. Mleko roślinne, zwłaszcza te wzbogacone, może dostarczać takie same lub nawet większe ilości wapnia, witaminy D, witaminy B12 i innych składników odżywczych niż mleko krowie. Jednak warto sprawdzać etykiety, aby upewnić się, że produkt jest wzbogacony o takie wartości. Mleko roślinne możemy z powodzeniem wykorzystać do kawy, naleśników, płatków śniadaniowych albo po prostu do picia ze szklanki.

Mit 3 „Weganie muszą jeść dużo tofu.”

Tofu jest bardzo smaczne! Przekonanie, że musi być stałym elementem diety wegańskiej, nie jest jednak prawidłowe. Tofu to tylko jedno z wielu źródeł białka roślinnego dostępnych dla wegan. Istnieje wiele innych alternatyw, takich jak:

  • tempeh,
  • seitan,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • orzechy i nasiona.

Doskonałym uzupełnieniem diety są także proponowane przez Veganation zamienniki nabiału, takie jak:

  • żółte sery dla wegan – pyszna alternatywa klasycznego sera żółtego;
  • wegańskie mascarpone – odpowiednie do deserów;
  • wegańskie kostki sałatkowe – roślinna alternatywa fety.
  • wegańskie smarowidła – idealne na kanapki czy tosty.

Mit 4 „Wegańskie sery nie smakują tak dobrze jak klasyczne sery.”

Wegańskie plastry wykazują znaczny postęp w smaku i konsystencji w ciągu ostatnich lat. Istnieje wiele wegańskich serów dostępnych na rynku, które są zbliżone do tradycyjnych serów w smaku i teksturze. Takimi zamiennikami są produkty Veganation. 

Czy warto sięgać po wegańskie zamienniki?

Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Wegańska dieta nie oznacza utratę przyjemności z jedzenia. Wegańskie produkty są dzisiaj bardzo wartościowe: mają odpowiednią dawkę wapnia, białka czy witamin. Co równie istotne – są bardzo smaczne i je się je z przyjemnością. Z pewnością warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować wegańskich produktów. To pełnoprawne, wartościowe i smaczne elementy diety wegańskiej. Zachęcamy do przetestowania produktów od Veganation!


Może zainteresuje Cię także:

Facebook Instagram