Co to jest tofu, jak smakuje i jakie ma właściwości?
Tofu jest na topie od wielu lat. Mimo jego dużej popularności, wielu z nas nie wie tak naprawdę, co to jest tofu, z czego się je robi, jakie ma właściwości zdrowotne i z czym je jeść.Na te oraz inne pytania dotyczące tofu odpowiadamy w artykule!
Tofu – co to jest?
Wielu zadaje sobie pytanie „co to jest tofu?”. Otóż tofu jest częstym składnikiem wegańskiej kuchni. Ma wiele zdrowotnych właściwości dla naszego organizmu i często traktowane jest jako zamiennik mięsa. Pochodzi z soi, ma delikatny smak i można przyrządzać je na różne sposoby.
Z czego jest tofu i jak wygląda produkcja?
Tofu jest wytwarzane z suszonych ziaren soi, które są moczone w wodzie, miażdżone i gotowane. Mieszanina jest rozdzielana na stałą pulpę (okara) i „mleko” sojowe. Koagulanty solne, takie jak chlorki i siarczany wapnia i magnezu, są dodawane do mleka sojowego w celu oddzielenia skrzepu od serwatki. W niektórych przypadkach można stosować koagulanty kwasowe, takie jak kwas cytrynowy.
Powstałe w ten sposób miękkie placki są krojone na kwadraty i przechowywane pod wodą do czasu sprzedaży, luzem lub w pojedynczych pojemnikach wypełnionych wodą. Tofu może mieć różną twardość, w zależności od metody produkcji. Może być:
- bardzo miękkie,
- miękkie (jedwabiste),
- twarde
- bardzo twarde.
Suszone tofu, które nie wymaga chłodzenia, jest również sprzedawane.

Jak smakuje tofu?
Tofu samo w sobie ma dość łagodny smak. Jest delikatnie słodkawe i ma charakterystyczny, lekko orzechowy posmak. Jednak tofu dobrze przyswaja smaki innych składników, z którymi jest gotowane lub marynowane. Dlatego często jest używane jako baza do dań, które podczas gotowania nabierają smaków innych składników, takich jak przyprawy, sosy czy warzywa.
Z czym jeść tofu?
Tofu jest bardzo wszechstronnym składnikiem i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Świetnie odnajdzie się w sałatkach, podkreślając ich skład. Możesz dodać je również do dań azjatyckich albo wykorzystać jako zamiennik mięsa w burgerach czy innych daniach.
Tofu może być również składnikiem śniadań. Zmiksuj je z przyprawami, a otrzymasz roślinną jajecznicę. Jeśli cenisz potrawy na słodko – tofu możesz zblendować z owocami i syropem klonowym, tworząc pyszny i kremowy deser.
Właściwości zdrowotne tofu
Tofu uważane jest za bardzo korzystne dla organizmu. Jego właściwości zdrowotne wynikają z wielu czynników.
- Bogactwo białka: Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego i stanowi ważny element diety wegetariańskiej i wegańskiej. Białko sojowe jest pełnowartościowym białkiem, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
- Niskokaloryczne: Tofu jest stosunkowo niskokaloryczne, co sprawia, że jest popularnym składnikiem w diecie osób dbających o linię.
- Bogate w minerały: Tofu zawiera wiele różnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i mangan. Wapń w tofu jest szczególnie ważny dla zdrowia kości.
- Źródło fitoestrogenów: Soja zawiera fitoestrogeny, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i zmniejszać ryzyko niektórych chorób.