Składniki
- Sól
- Pieprz
- 5 cebul, drobno pokrojonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 200ml białego wina
- 600ml zagotowanego bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki tymianku
- 7 kawałków bagietki
- 120g sera Veganation Gouda
Wykonanie
- Cebule pokroić na paseczki.
- Drobno posiekać czosnek
- Do garnka nalać oliwę z oliwek. Następnie dodać cebulę i czosnek. Dusić na wolnym ogniu.
- Wlać wino i gotować przez około 3 minuty, aż alkohol odparuje.
- Dodać bulion.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Następnie dodać tymianek, sól oraz pieprz.
- Bagietkę podgrzać na patelni.
- Zupę rozlać do małych miseczek, następnie na wierzchu ułożyć grzankę z plasterkiem sera Vegenation Gouda.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 12 minut.