Brokuły z serem to szybkie danie, które łączy dwa smaki w jedną pyszną całość. Kremowość, którą nadaje tradycyjny ser możesz uzyskać dodając ser wegański. Wypróbuj ten przepis jako obiad, dodatek do obiadu lub kolację. A wszystko przygotujesz w 10 min! Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania brokułów z serem wegańskim.
– jeden brokuł
Składniki na sos serowy:
– napój roślinny sojowy
– Veganaggio o smaku parmezanu
– plastry o smaku Cheddara Veganation
– mąka kukurydziana
Rozpocznij przygotowania brokułów z serem wegańskim od dokładnego umycia brokułu i rozdzielenia różyczek.
Do garnka o średniej wielkości wlej wodę, wsyp szczyptę soli i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Wtedy wrzuć na 5 min różyczki brokułów. Nie czekaj zbyt długo z wyciągnięciem brokułów, gdy za długo są gotowane tracą sporo wartości odżywczych, oraz naturalną chrupkość. Wyciągnij brokuły z wody, zostaw odrobinę wody w garnku.
Sos do brokułów z serem wegańskim
Przygotuj tarkę o małych oczkach, zetrzyj na niej około 50 g Veganaggio oraz 50 g Veganation o smaku Cheddara. Do tego samego garnka, w którym gotowały się brokuły dodaj 250 ml napoju sojowego i 3 łyżki mąki. Mieszaj, aż zgęstnieje i nie będzie żadnych grudek. Postaw na ogniu, zagotuj mieszankę. Dodaj starte roślinne sery, możesz dodać również pieprzu lub chilli, aby brokuły serem wegańskim nabrały jeszcze bardziej wyraźnego smaku.
Brokuły umieść w półmisku, polej gorącym sosem serowym. Gotowe!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności