Przekąski to podstawa każdej imprezy, dlatego chcemy Wam zaproponować proste i pyszne wegańskie przekąski, które zachwycą Waszych gości. Przedstawiamy Wam parę propozycji.
Mini pizze
Pierwsza propozycja to minipizze. Pizzerki są w sam raz do ręki. Jest wiele możliwości dodatków, ale my dzisiaj zaproponujemy Wam wersje, która zachwyci każdego.
Ciasto
- 230G mąki bezglutenowej
- pół szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Topping
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- Plastry Veganation tomato&basil
- Czerwona papryka
- Cebula
- Umyj i pokrój paprykę i cebulę na małe kawałeczki
- Następnie przygotuj ciasto mieszając ze sobą mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Wyrobione ciasto powinno być lekko wilgotne. Pozostaw ciasto na 15 minut w misce.
- Z gotowego ciasta ulep małe pizzerki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
- Ułóż plastry tomato&basil
- Ułóż plasterki papryki i cebuli.
- Piecz pizze przez 15-20 minut w piekarniku
Nachosy warzywne z dipami
Druga propozycja jest naprawdę prosta i zdrowa.
Składniki
- 2 bataty
- 1-2 gałązki jarmuż
- plastry Veganation o smaku Cheddara
- 2 avocado
- 1 pomidor
- papryczka chilli
- sól pieprz
- papryka wędzona
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Bataty pokrój na plasterki, a jarmuż porwij na małe kawałki.
- Na osobnych blaszkach ułóż warzywa i delikatnie natrzyj jej oliwą z oliwek. Dopraw do smaku dodając sól, pieprz oraz wędzoną paprykę.
- Tak przygotowane warzywa wstaw do rozgrzanego do 150 C piekarnika. Jarmuż wyjmij po 7 minutach, a bataty po około 40 minutach.
- Następnie przygotuj dipy.
- Avocado wymieszaj z drobno piskanymi pomidorami oraz papryczką chilli.
- Plastry Veganation roztop.
Ziemniaki zapiekane z plastrami Veganation i skwarkami tofu.
Trzecia propozycja jest najbardziej wymyślna i z pewnością zachwyci twoich gości.
Składniki
- 4 ziemniaki
- Kostka tofu
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Cebula
- Plastry Veganation Smoked Gouda
Sposób przygotowania
- Ziemniaki starannie umyj, ale nie obieraj.
- Następnie potnij je w poprzek, jednak nie do końca by się nie rozpadały.
- Tofu pokrój na małe kosteczki. Następnie podsmaż na patelni wraz z cebulą.
- Nacięte ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 C i piecz przez 25 minut.
- Pokrój plastry Veganation na cieńkie paseczki.
- Po 25 minutach, wyjmij ziemniaki i w nacięcia powsadzaj pocięte paseczki Veganation. Wstaw do piekarnika na 5 minut
- Wyjmij ziemniaki i posyp je podsmażonym tofu oraz cebulą.
- Podawaj na ciepło.