Jedzenie na halloween party w wegańskim wydaniu zachwyci twoich gości. Przedstawiamy Wam przepisy, które po dodaniu paru składników nabierają halloweenowego nastroju. Oczywiście, w każdym przepisie znajdziecie sery bez mleka Veganation.
Czarny hummus
Składniki
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki czarnej fasoli odsączonej i wypłukanej
- 3 do 4 łyżek soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka kminku
- Szczypta papryki
- 3 łyżki jogurtu sojowego
- Sól
- Alternatywa sera sałatkowego Veganation
- jogurt sojowy
Sposób przygotowania
- Do miksera wrzuć ząbki czosnku i miksuj, aż będą drobno posiekane.
- Dodaj czarną fasolę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż hummus do naczynia do serwowania, wygładzając wierzch.
- Używając torebki do ciasta i jogurtu sojowego narysuj na hummusie pajęczynę.
- Ser sałatkowy Veganation pokrój w kostkę i dodaj go do hummusu.
Nadziewane pieczarki -gałki oczne
Składniki:
- 70 g puszka pokrojonych czarnych oliwek
- 500 g pieczarek
- 350g wegańskiego mascarpone Veganation
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 30ml octu balsamicznego
- 10 g suszonych pomidorów
- 70 g pokrojonych czarnych oliwek
Sposób przygotowania
1.Oczyść kapelusze grzybów i wyciągnij z nich wszystkie szypułki. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia.
2. Zmiksuj mascarpone Veganation, czosnek, sok z cytryny, sól i czarny pieprz razem w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Farsz przełóż do rękawa kucharskiego
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
5. Ostrożnie wlej kilka kropli octu balsamicznego do każdego kapelusza grzyba.
5. Do każdego kapelusza grzyba wciśnij odpowiednią ilość farszu.
Suszone na słońcu pomidory pokrój drobno i zacznij układać je na nadziewanych pieczarkach.
6.Na wierzch nałóż jeden plasterek oliwy i delikatnie dociśnij.
7.Piecz pieczarki przez 10-15 minut.