Przepis na wegański gulasz z ciecierzycą
Aromatyczny gulasz jest zawsze dobrym pomysłem na obiad! Tylko pare składników, a sukces potrawy jest niemalże pewny. Jeśli lubimy wegański gulasz na ostro, nie może w nim zabraknąć papryczki chilli. A dla tych, którzy lubią łagodne nuty w zupełności wystarczy dodatek papryki wędzonej. Poznaj nasz przepis na wegański gulasz z ciecierzycą, papryką i ziemniakami.
Do przygotowania wegańskiego gulaszu potrzebujesz:
– 300 g ziemniaków
– 2 cebule
– 4 duże papryki (czerwone, zielone lub żółte)
– 500 g ugotowanej ciecierzycy
– 2 puszki pomidorów
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– papryka wędzona, 2 łyżeczki
– papryka chilli, pół łyżeczki (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku
Przygotowanie wegańskiego gulaszu z ciecierzycą zacznij od przygotowania wszystkich składników, umyj i pokrój wszystkie warzywa. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Gulasz nie jest gulasze, jeśli nie znajdzie się w nim duża ilość papryki! Dlatego dodaj paprykę na patelnię i smaż, aż lekko zmięknie. Do wegańskiego gulaszu dodaj ugotowaną ciecierzycę, oraz wcześniej ugotowane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Uważaj, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie. Ważne, aby wszystkie składniki w naszym wegańskim gulaszu zachowały swój kształt. Przez to na pewno gulasz będzie zachęcał do zjedzenia nawet bez spróbowania! Podsmażone na patelni warzywa wrzuć do większego garnka, dodaj bulion i pomidory. Teraz czas na przyprawy, według swojego uznania przypraw gulasz solą. Gotuj gulasz pod przykryciem około 15 min.