Zupa ziemniaczana z kalafiorem
Zupy to chyba jedne z najprostszych potraw do przygotowania. Pozwalają nam łączyć nasze ulubione warzywa i dodatki tak aby powstało pyszne danie. Zupa, szczególnie w postaci kremu, jest sycąca i rozgrzewająca więc świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Nasza propozycja to krem ziemniaczany z kalafiorem. Opiera się na warzywach, które zazwyczaj masz w domu, oraz na przyprawach które dodadzą jej wyrazistego smaku. Ten przepis świetnie komponuję się z serowy smakiem dlatego proponujemy dodać plastry wegańskie dla urozmaicenia.
Składniki:
4 duże ziemniaki
1/2 małego kalafiora
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
3 szklanki wody
opcjonalnie- 100 g naturalnego jogurtu roślinnego
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Do podania- szczypiorek, roślinny ser żółty
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodaj pokrojone warzywa, czosnek i przyprawy.
2. Podsmażaj 1-2 minuty, następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Na koniec dodaj płatki drożdżowe, dopraw do smaku i zmiksuj.
4. Możesz dodać więcej wody jeśli jest za gęsta. 5.Z zupą dobrze komponuje serowy smak