27 lipca 2021

Zupa ziemniaczana z kalafiorem

Zupy to chyba jedne z najprostszych potraw do przygotowania. Pozwalają nam łączyć nasze ulubione warzywa i dodatki tak aby powstało pyszne danie. Zupa, szczególnie w postaci kremu, jest sycąca i rozgrzewająca więc świetnie sprawdzi się w chłodne dni. Nasza propozycja to krem ziemniaczany z kalafiorem. Opiera się na warzywach, które zazwyczaj masz w domu, oraz na przyprawach które dodadzą jej wyrazistego smaku. Ten przepis świetnie komponuję się z serowy smakiem dlatego proponujemy dodać plastry wegańskie dla urozmaicenia. 

Składniki:

4 duże ziemniaki

1/2 małego kalafiora

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/3 łyżeczki kurkumy

2 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

3 szklanki wody

opcjonalnie- 100 g naturalnego jogurtu roślinnego

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Do podania- szczypiorek, roślinny ser żółty

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dodaj pokrojone warzywa, czosnek i przyprawy.

2. Podsmażaj 1-2 minuty, następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa zmiękną.

3. Na koniec dodaj płatki drożdżowe, dopraw do smaku i zmiksuj.

4. Możesz dodać więcej wody jeśli jest za gęsta. 5.Z zupą dobrze komponuje serowy smak


Facebook Instagram