27 lipca 2021

Mac & Cheese

Mac&cheese to danie uwielbiane w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. My mamy dla Was wegańską wersje tego przepisu. Starannie dobrane składniki sprawią, że ta wegańska alternatywa będzie miała pyszny, serowy smak. Przepis na wegański mac&cheese nie opiera się na samych warzywach, dodatek wegańskiego parmezanu sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej przypominać swoją klasyczną wersje. 

Składniki: (4 porcje)

200 g makaronu (najlepiej z groszku, fasoli/ soczewicy)

niewielki brokuł

Sos:

2 średnie ugotowane ziemniaki

2 średnia ugotowana marchewka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

4 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej, minimum na 1 godzinę)

¾ szklanki wody

½ szklanki mleka sojowego

sól i pieprz do smaku

szczypta słodkiej papryki

1 łyżka startego parmezanu roślinnego + trochę do podania

Przygotowanie:

1. Ugotuj na parze pokrojone ziemniaki, marchewkę. Kiedy zmiękną

dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i czosnek.

2. Dodaj wodę, mleko sojowe, nerkowce i inne składniki. Dokładnie

zblenduj sos, aż będzie gładki.

3. Ugotuj makaron.Brokuły zblanszuj, albo gotuj na parze przez kilka

minut.

4. Podaj makaron z różyczkami brokułów i sosem. Najlepiej smakuje na

ciepło.

Facebook Instagram