Mac & Cheese
Mac&cheese to danie uwielbiane w Stanach Zjednoczonych i nie tylko. My mamy dla Was wegańską wersje tego przepisu. Starannie dobrane składniki sprawią, że ta wegańska alternatywa będzie miała pyszny, serowy smak. Przepis na wegański mac&cheese nie opiera się na samych warzywach, dodatek wegańskiego parmezanu sprawi że to danie będzie jeszcze bardziej przypominać swoją klasyczną wersje.
Składniki: (4 porcje)
200 g makaronu (najlepiej z groszku, fasoli/ soczewicy)
niewielki brokuł
Sos:
2 średnie ugotowane ziemniaki
2 średnia ugotowana marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
½ szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej, minimum na 1 godzinę)
¾ szklanki wody
½ szklanki mleka sojowego
sól i pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki
1 łyżka startego parmezanu roślinnego + trochę do podania
Przygotowanie:
1. Ugotuj na parze pokrojone ziemniaki, marchewkę. Kiedy zmiękną
dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i czosnek.
2. Dodaj wodę, mleko sojowe, nerkowce i inne składniki. Dokładnie
zblenduj sos, aż będzie gładki.
3. Ugotuj makaron.Brokuły zblanszuj, albo gotuj na parze przez kilka
minut.
4. Podaj makaron z różyczkami brokułów i sosem. Najlepiej smakuje na
ciepło.